CCIR, gazda delegației oficiale a Comisiei Europene

Camera de Comerț și Industrie a României,  a fost, vineri, 29 iunie, gazda delegații oficiale a Comisiei Europene. Vizita se înscrie în contextul pregătirilor pentru preluarea Președinției de către România a Consiliului Uniunii Europene (PRES CONS UE).

Romania va prelua, de la 1 ianuarie, 2019,  Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, mandatul acesteia urmând a ţine cont de procese de anvergură care vor modela în viitor. Pe durata desfășurării Preşedinţiei României se va urmări încheierea reflecţiei asupra viitorului Uniunii Europene, se va înregistra ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, se va demara procesul de tranziţie spre un nou ciclu legislativ ca urmare a alegerilor europene care vor fi organizate în mai 2019. 

Totodată, perioada va fi marcată de negocierea unor dosare strategice de referință ale Uniunii, unul din cele mai importante fiind Cadru Financiar Multianual 2021-2017.

Astfel, poziția CCIR privind prioritățile mediului afaceri în contextul PRES CONS UE a fost prezentată de  Lazăr Comănescu, consilier al președintelui CCIR pe probleme externe: „Consider că România este pregătită pentru preluarea Președinției Consiliului UE, începând cu 1 ianuarie 2019. Important de reținut este faptul că în perioada în care un stat membru deține PRES CONS UE, acesta din urmă trebuie să dea dovadă de maturitate și imparțialitate, asumându-și rolul de "honest broker" și nu de promotor al intereselor naționale. Totodată, Președinția Consiliului UE reprezintă momentul de PR al statului care o deține, motiv pentru care trebuie să valorificăm această oportunitate și, pe lângă faptul că va trebui să gestionăm dosarele prioritare aflate deja pe agenda europeană, va trebui să ne aducem aportul pentru întărirea poziției UE de actor global".

De asemenea, Lazăr Comănescu a subliniat determinarea cu care CCIR promovează interesele mediului de afaceri: „suntem vocali, atragem atenția, în mod constant, autorităților asupra aspectelor pe care trebuie să se concentreze în sprijinul comunității de afaceri și implicit pentru susținerea economiei României". Nu în ultimul rând, Comânescu  a menționat eforturile pe care CCIR le depune în vederea promovării a trei domenii prioritare europene, respectiv: infrastructură, energie și digital, subliniind că aceste teme vor face subiectul Forumului de afaceri al Inițiativei celor Trei Mări (ITM), care va fi organizat în toamna acestui an, în paralel cu Summit-ul ITM.

În cadrul evenimentului, au fost aduse în discuție și teme precum: consolidarea zonei euro, importanța economică a transformării Dunării într-un canal navigabil și efectele Brexit pentru comunitatea europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel