Cazuri de spionaj pentru Rusia. Un gardian britanic și doi frați suedezi, condamnați pentru vânzarea informațiilor

Sursă foto: Unsplash (Killian Cartignies)
Sursă foto: Unsplash (Killian Cartignies)

Două cazuri de spionaj în favoarea Rusiei au ajuns pe primele pagini ale presei internaționale. 

Un agent de securitate a recunoscut că a spionat pentru Rusia în timp ce lucra la Ambasada Marii Britanii la Berlin. Procurorii au susținut că David Smith, în vârstă de 58 de ani, a vrut să pericliteze integritatea Regatului Unit și ambasadei unde a lucrat timp de opt ani. Britanicul a fost acuzat că a colectat informații despre ambasadă și că a scurs documente secrete.

Smith a pledat vinovat la instanța din Old Bailey pentru opt acuzații în temeiul Actului Secretelor Oficiale. Se crede că ar fi vrut să locuiască în Rusia sau Ucraina în perioada în care a transmis informații secrete, începând din mai 2020. Procurorii au concluzionat că acesta a fost mânat de o ură intensă față de țara sa și a fost înfuriat de arborarea drapelului Curcubeu în sprijinul comunității LGBT.

El a fost arestat în august 2021 și au fost găsiți 800 de euro (700 de lire sterline) în numerar în casa sa din Potsdam, Germania. Smith, care acum nu are un domiciliu fix, a pledat vinovat la acuzațiile aduse pe 4 noiembrie. Banii au fost ridicați vineri, după ce corpul acuzării, care a indicat că nu va solicita un proces pentru a noua faptă pe care a negat-o.

Smith va fi condamnat la o dată ulterioară și riscă până la 14 ani de închisoare.

Doi frați care au lucrat pentru serviciile suedeze, acuzați de spionaj pentru Rusia

Doi frați au fost acuzați în Suedia de spionaj pentru Rusia pe o perioadă de 10 ani, au anunțat procurorii. Ambii au lucrat pentru serviciile de securitate din Suedia, iar unul era manager senior la o agenție guvernamentală când a fost arestat anul trecut. Anchetatorii au confiscat telefoane mobile, un hard disk spart și note care detaliază tranzacții cu numerar și aur. Suspecții neagă orice faptă greșită, au declarat avocații apărării presei locale.

Se crede că Peyman Kia, în vârstă de 42 de ani, și Payam Kia, în vârstă de 35 de ani, au lucrat împreună pentru a transmite informații serviciului militar de informații al Rusiei, GRU. Bărbații au fost arestați la sfârșitul anului 2021 și de atunci sunt în arest.

A sustras informații în timp ce era agent al Suediei

În timp ce ambii sunt acuzați de spionaj agravat, Peyman Kia a fost, de asemenea, acuzat de manipulare grosolană neautorizată de informații secrete. Procurorul șef al Unității de Securitate Națională a Suediei, Per Lindqvist, a descris cazul ca fiind foarte dificil de investigat, adăugând că bărbații sunt suspectați de „criminalitate extrem de gravă care vizează sistemul de informații și securitate al Suediei”.

Informațiile secrete, care ar putea duce la „detrimentul securității Suediei” în mâinile unei puteri străine, potrivit Lindqvist, au fost strânse în timp ce Peyman Kia era angajat la serviciile de securitate și armata Suediei.

Ziarul Dagens Nyheter spune că suspectul a lucrat și în Biroul pentru Achiziții Speciale (KSI), un organ extrem de secret al serviciilor de informații ale țării. Când a fost arestat în noiembrie anul trecut, Peyman Kia era șef al securității la Agenția Alimentară Suedeză.

Cuplu de spioni, pedepse neobișnuite. Judecătorul le-a dat mai mult decât au cerut procurorii

Un fost inginer al Marinei Militare SUA și soția sa au fost închiși în Virginia de Vest pentru că au încercat să vândă secrete militare unei țări străine nespecificate. Jonathan Toebbe, 42 de ani, lucrase în biroul șefului operațiunilor navale și a fost prins oferind secrete despre submarinele cu propulsie nucleară. A fost condamnat la 18 ani de închisoare, în timp ce soția sa Diana a primit 21 de ani, o pedeapsă mult mai dură decât se aștepta. Judecătorul a sugerat că soția, în vârstă de 42 de ani, fusese responsabilă de operațiune, notează BBC. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel