Decizia ÎCCJ în cazul Sorinei Săcărin. Este definitivă

Sorina-și-procuroarea-Maria-Pițurcă
Sorina-și-procuroarea-Maria-Pițurcă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a luat o decizie în ceea ce privește situația micuței Sorina, adoptată de o familie de români din SUA. 

Dreptul la liberă circulație al Sorinei Săcărin, fetița în vârstă de 8 ani, adoptată de o familie de români din America, a fost încălcat de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), a stabilit, marți, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), scrie Mediafax. 

Sentința a fost dată într-un dosar deschis de părinții adoptivi ai fetiței, care au contestat măsura procurorilor de la SIIJ, care au dispus, prin ordonanță, reținerea paşaportului Sorinei.

Instanța a invocat jurisprudența CEDO

„În conformitate cu dispoziţiile art. 3 alin. 5 din Codul de procedură penală, art. 2 paragraful 2 din Protocolul nr. 4 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi art. 13 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, admite plângerea formulată de petenţii Săcărin Ramona Elena şi Săcărin Gabriel, în calitate de reprezentanţi ai minorei Săcărin Sorina împotriva dispoziţiei procurorului privind predarea sub luare de dovadă a paşaportului minorei Săcărin Sorina din conţinutul ordonanţei nr. 2.015/P/2019 din data de 26 iunie 2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Constată că a fost încălcat dreptul la liberă circulaţie al minorei Săcărin Sorina, prevăzut de art. 2 paragraful 2 din Protocolul nr. 4 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Revocă dispoziţia privind predarea sub luare de dovadă a paşaportului minorei Săcărin Sorina din conţinutul ordonanţei nr. 2.015/P/2019 din data de 26 iunie 2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Ia act că paşaportul a fost restituit minorei Săcărin Sorina, prin reprezentanţii legali Săcărin Ramona Elena şi Săcărin Gabriel, la data de 19 iulie 2019”, conform ICCJ.

Decizia este definitivă!

Sorina a părăsit România în 21 iulie 2019, după ce Judecătoria Slatina a decis că poate pleca din țară, împreună cu părinții adoptivi. Surse apropiate cazului fetiței din Baia de Aramă declarau atunci că Sorina a părăsit România împreună cu părinții adoptivi, având toate actele în regulă. Familia adoptivă ridicase anterior pașaportul Sorinei de la Serviciul de Pașapoarte Dolj.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel