Cazul Snowden, distrugător pentru Assange: Ecuador i-ar putea retrage azilul politic

Julian+Assange
Julian+Assange

Implicarea lui Julian Assange în scandalul scurgerilor de informații provocat de expertul IT Edward Snowden a tensionat relația dintre australian și Ecuadorul, statul care i-a oferit azil politic în ciuda cererii de extrădare a Suediei, potrivit unor surse citate de The Independent.

Dacă tensiunile nu vor lua sfârșit, Quito se gândește să rupă relațiile cu Assange, la un an de la decizia Ecuadorului de a-i oferi azil politic.

Președintele Ecuadorului,Rafael Correa, este furios pe decizia diplomatului său, Fidel Narvaez, care în colaborare cu Julian Assange l-a ajutat pe american să părăsească în siguranță Hong Kongul. Manevra este considerată de Correa o ”eroare gravă”, pentru care consulul riscă să fie pedepsit, la fel și fondatorul Wikileaks.

Snowden era așteptat să ajungă în Ecuador, dar lucrurile s-au complicat și americanul au rămas în zona de tranzit din Rusia. Correa a spus că pentru moment Edward Snowden ”e în mâinile Rusiei”, iar dacă va ajunge pe teritoriul latinilor situația sa va fi luată în discuție.

”Sugerez să discutăm cu Assange pentru un mai bun control al situației. Din afară, pare că el conduce spectacolul”, se arată în corespondența ajunsă în presă a unui membru al Guvernului de la Quito.

În replică, australianul i-a transmis ministrului de Externe al Ecuadorului că își cere scuze dacă afacerea Snowden a creat vreun disconfort țării care i-a oferit azil politic.

Potrivit cotidianului britanic, Assange nu joacă doar cartea Ecuadorului și și-ar fi depus cereri de azil politic în alte 15 state.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel