Coronavirus - COVID 19
România în stare de alertă
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail redactia@dcnews.ro și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

Cazul Mircea Negulescu. Inspecţia Judiciară a publicat analiza măsurilor dispuse de conducerea DNA Ploieşti

Inspecţia Judiciară a publicat, vineri, raportul de control privind măsurile întreprinse la Serviciul Teritorial Ploieşti al DNA în vederea preîntâmpinării evoluţiei cazului referitor la procurorul Mircea Negulescu, raport aprobat prin hotărârea plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în urmă cu o zi. 

Potrivit unei precizări postate pe pagina de Facebook a Inspecţiei Judiciare, controlul a fost dispus la 28 februarie 2017 şi a avut ca obiective verificarea existenţei la nivelul serviciului a unor date şi informaţii cu privire la eventuale disfuncţionalităţi privind activitatea procurorului Mircea Negulescu, determinarea modului în care a fost asigurată monitorizarea articolelor din presa locală privind activitatea profesională şi conduita procurorului în cauză şi înştiinţarea Biroului de informare şi relaţii publice al DNA cu privire la rezultatul monitorizării, identificarea eventualelor probleme semnalate în activitatea de primire în audienţă a cetăţenilor şi de rezolvare a sesizărilor cu privire la îndeplinirea atribuţiilor de serviciu de către Mircea Negulescu, determinarea modului în care au fost realizate îndrumarea şi controlul activităţii desfăşurate de magistrat şi identificarea măsurilor întreprinse de conducerea serviciului pentru preîntâmpinarea evoluţiei cazului.

'În paralel, Inspecţia Judiciară a declanşat mai multe proceduri disciplinare care au vizat activitatea sau conduita procurorului Mircea Negulescu. Prin urmare, prezentul raport cuprinde o analiză a măsurilor dispuse de conducerea DNA- ST Ploieşti în vederea preîntâmpinării evoluţiei cazului referitor la procurorul Mircea Negulescu şi nu o analiză a activităţii sau conduitei acestuia', se arată în postare.

Potrivit concluziilor raportului întocmit de Inspecţia Judiciară, Mircea Negulescu şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Serviciului Teritorial Ploieşti al DNA în perioada 10 august 2015 - 16 februarie 2017, interval de timp în care conducerea structurii de parchet nu a identificat 'date şi informaţii cu trimitere la eventuale disfuncţionalităţi privind exerciţiul atribuţiilor de serviciu şi standardele de conduită specifice profesie de magistrat'. 'La nivelul acestei structuri nu au fost identificate sesizări împotriva procurorului (...), fiind precizate, ca excepţie, cereri şi excepţii formulate/ridicate de către unii inculpaţi, în cursul urmăririi penale, în unele dosare instrumentate de către acesta împreună cu alţi procurori.

Este de subliniat faptul că în toate dosarele complexe şi importante, procurorul în discuţie, de fiecare dată, a fost delegat să efectueze urmărirea penală împreună cu un alt procuror, de altfel, această manieră de lucru a fost constatată ca fiind specifică acestei structuri de parchet, legalitatea administrării probelor fiind analizată ierarhic şi de către judecătorul de cameră preliminară, rezultând că nu au existat soluţii definitive de restituire sau de anulare a probelor până la momentul prezentului control', se precizează în documentul citat.

Inspectorii judiciari au mai constatat că, în urma unor informaţii mediatizate între 14 şi 16 februarie 2017, au fost analizate două dosare instrumentate anterior de Mircea Negulescu la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în legătură cu care a acordat audienţe după mutarea la DNA. 'Decursul procedurii de acordare a audienţei (...) a fost adus la cunoştinţa conducerii şi, pe motivul constatării unui deficit de comunicare, a fost invocat de către magistratul procuror în discuţie faptul că dialogul a degenerat în ameninţări la adresa sa. În atare împrejurări, conducătorul structurii zonale de parchet, respectiv domnul procuror şef serviciu (...), a solicitat acestuia, în mod expres, stoparea oricăror legături care denotă neconformitate şi creează posibile ipostaze de vulnerabilizare privind unitatea de parchet în discuţie. După apariţia în mass-media a subiectului în analiză, procurorul şef (...) a solicitat procurorului (...) să formuleze o cerere de încetare a activităţii în cadrul acestei structuri, fiind vizată, în acest sens, nepericlitarea imaginii instituţiei, context ce s-a şi realizat, în condiţiile în care persoana în cauză şi-a încetat activitatea la data de 16.02.2017', se mai menţionează în concluziile raportului.

[citeste si]

Pe de altă parte, conducerea Serviciului Teritorial Ploieşti al DNA, pe motiv că Inspecţia Judiciară s-a sesizat de îndată şi a demarat verificări cu privire la împrejurările relatate în presă, a opinat că acest context nu a făcut necesară luarea unor măsuri la nivel local. În urma situaţiei constatate cu ocazia controlului tematic, Inspecţia Judiciară a concluzionat că nu are propuneri de formulat, având în vedere că la Serviciul Teritorial Ploieşti al DNA 'nu au fost identificate disfuncţii, privind exerciţiul atribuţiilor profesionale în cauze penale sau manifestări ale procurorului (...), care să aducă atingere standardelor de conduită impuse magistraţilor, în timp ce acesta a activat în cadrul acestei structuri de parchet', notează Agerpres. 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google PlayIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


nxt.23
YesMy