Cazul deturnării avionului Ryanair: Iubita jurnalistului din Belarus săltat din avion de oamenii lui Lukașenko a primit 6 ani de închisoare

Roman Protasevici
Roman Protasevici

Un tribunal din Belarus a condamnat-o vineri pe iubita rusoaică a opozantului regimului de la Minsk, Roman Protasevici, la șase ani de închisoare, la un an de la arestare.

Anul trecut, cei doi au fost arestați după ce avionul Ryanair în care călătoreau a fost interceptat de un avion de luptă și forțat să aterizeze la Minsk.

La sfârșitul unui proces desfășurat cu ușile închise la Grodno, în vestul Belarusului, Sofia Sapega, a fost „închisă timp de șase ani într-o colonie corecțională generală”, a transmis Curtea Supremă din Belarus într-un comunicat.

Ea a fost condamnată pentru „incitarea la ură socială” și colectarea ilegală de date cu caracter personal, printre alte acuzații, a spus instanța.

Sapega, 24 de ani, și Protasevich, 27 de ani, au fost arestați în mai 2021 la Minsk, după ce zborul lor de la Atena la Vilnius a fost deviat de un avion de luptă MiG-29 din Belarus.

După ce aterizarea forțată a provocat proteste publice și acuzații din partea comunității internaționale, Belarus a susținut că a interceptat avionul după ce a primit o „amenințare cu bombă”, dar o investigație a unei agenții ONU a concluzionat că pretextul este „în mod deliberat fals”.

După arestarea lor, atât Protasevici, care locuia în Europa din 2019, cât și Sapega, au apărut în videoclipuri în care pretindeau că au „mărturisit” presupusele crime împotriva guvernului lui Alexandru Lukașenko, președintele disputat al Belarusului. 

Susținătorii perechii au spus că confesiunile au fost forțate.

Sopega, care a fost judecată din 26 martie, a acceptat anterior să coopereze cu ancheta și i-a cerut lui Lukașenko să o elibereze.

Protasevici este fost redactor-șef al Nexta, un mijloc de presă care a jucat un rol principal în valul major de proteste împotriva realegerii din 2020 a lui Lukașenko.

Protasevici se află în prezent în arest la domiciliu în Belarus, în așteptarea procesului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel