Caz Khashoggi. Noi date cutremurătoare: ”Trupul a fost dizolvat”

Un responsabil turc a afirmat vineri, la o lună după uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi la consulatul ţării sale din Istanbul, că trupul său dezmembrat a fost ''dizolvat''. Totodată, logodnica jurnalistului a lansat un apel către comunitatea internaţională să depună eforturi pentru ca vinovaţii să fie judecaţi, informează France Presse.

Vedem în acest stadiu că ei nu s-au limitat doar să-l dezmembreze, ci s-au debarasat, dizolvându-l, a declarat pentru cotidianul Hurriyet, Yasin Aktay, consilier al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan în cadrul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), la putere în Turcia.

Potrivit ultimelor informaţii de care dispunem, motivul pentru care au dezmembrat corpul a fost ca să se dizolve mai uşor, a adăugat el.

În cadrul unei conferinţe de presă joi la Washington, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Robert Palladino, a afirmat că rămăşiţele lui Khashoggi trebuie localizate şi restituite familiei sale pentru a fi înhumate în mod corespunzător cât mai repede posibil.

Editorialistul Jamal Khashoggi, colaborator al The Washington Post, a fost ucis la 2 octombrie la consulatul saudit din Istanbul, unde s-a dus pentru un demers administrativ în vederea căsătoriei sale cu o tânără din Turcia, Hatice Cengiz.

La o lună de la asasinarea sa, în pofida eforturilor depuse de autorităţile turce, corpul său sau ceea ce a mai rămas din el nu a fost găsit încă.

Parchetul din Istanbul a afirmat într-un comunicat publicat miercuri că victima a fost dezmembrată şi că s-au debarasat de ea, fără însă a preciza cum.

După declaraţiile parchetului, un responsabil turc a declarat pentru Washington Post, sub rezerva anonimatului, că autorităţile examinează pista potrivit căreia corpul său a fost dizolvat în acid la consulat sau la reşedinţa consulului saudit din apropiere.

După ce a afirmat mai întâi că Jamal Khashoggi a părăsit consulatul la scurt timp după ce a venit, apoi că acesta a murit în urma unei altercaţii, Riadul a recunoscut în cele din urmă o operaţiune neautorizată de putere.

Astăzi, cer comunităţii internaţionale să ia măsuri reale, serioase şi concrete pentru a scoate adevărul la lumină şi a-i aduce pe cei responsabili în faţa justiţiei, solicită logodnica jurnalistului ucis, Hatice Cengiz, într-un editorial publicat vineri în mai multe media internaţionale, între care şi cotidianul francez Le Monde.

Turcia îl acuză pe prințul moștenitor

În timp ce numeroşi oficiali şi media turce îl incriminează direct pe prinţul moştenitor saudit Mohammad bin Salman, numit şi MBS, Riadul încearcă să îndepărteze suspiciunile asupra acestuia, insistând pe caracterul neautorizat al operaţiunii.

Hatice Cengiz a cerut SUA, ţară în care Khashoggi se exilase din 2017, să fie în fruntea eforturilor de a-i aduce pe cei vinovaţi în faţa justiţiei.

Primul amendament al Constituţiei lor simbolizează idealurile întruchipate de Jamal, a spus ea.Or, în faţa acestei tragedii, administraţia Trump a adoptat o poziţie lipsită de orice fundament moral, a adăugat logodnica jurnalistului.

Washingtonul exercită presiuni asupra Riadului să elucideze acest caz, dar pare să-l menajeze pe MBS, un puternic aliat al Washingtonului în Orientul Mijlociu.

Secretarul de stat Mike Pompeo a apreciat joi că va dura încă câteva săptămâni înainte ca SUA să dispună de suficiente dovezi pentru a putea impune sancţiuni împotriva persoanelor implicate în acest asasinat.

Chiar dacă a insistat asupra caracterului inacceptabil al asasinării jurnalistului, Pompeo a subliniat totodată că SUA intenţionează să se asigure că relaţiile (lor) cu Riadul rămân intacte.

Ultimele dezvăluiri macabre ale circumstanţelor uciderii lui Khashoggi coincid cu Ziua internaţională de încheiere a impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor, instituită de UNESCO şi marcată vineri.

Din 2006, această agenţie a ONU a condamnat asasinarea a 1.010 jurnalişti şi profesionişti media. Dar nouă din zece cazuri nu au ajuns niciodată în faţa justiţiei, potrivit unui raport publicat joi. Între 1 ianuarie şi sfârşitul lunii octombrie, UNESCO a înregistrat 86 de jurnalişti ucişi în lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel