EXCLUSIV  Cauzele DIVORȚULUI. De ce ajung cei care se iubesc să se despartă. Radu Leca: Două elemente care nu pot fi trecute cu vederea

Cauzele DIVORȚULUI. De ce ajung cei care se iubesc să se despartă. Radu Leca: Două elemente care nu pot fi trecute cu vederea / Foto: Pixabay
Cauzele DIVORȚULUI. De ce ajung cei care se iubesc să se despartă. Radu Leca: Două elemente care nu pot fi trecute cu vederea / Foto: Pixabay

Psihologul Radu Leca a vorbit în exclusivitate pentru DC NEWS despre principalele cauze care duc la divorț.

Am observat în ultimul timp că tot mai multe cupluri divorțează. Prieteni, rude, cunoscuți care păreau foarte fericiți în căsnicia lor, dar doar pe Facebook, nu și în viața reală. Păreau că se iubesc și sunt cuplul perfect, dar au decis să își separe drumurile. Mulți sunt tineri și au ajuns să divorțeze după 2-3 ani de căsnicie. Copiii ajung să crească în familii incomplete, iar părinții să se certe pe subiectul timpului pe care îl petrece fiecare cu micuții. De ce ajung oamenii să divorțeze, mai mulți decât cei din generația părinților noștri? Pentru a afla motivele, l-am contactat pe psihologul Radu Leca care mi-a explicat care sunt pricipalele cauze de divorț în lume.

TOPUL cauzelor care duc la DIVORȚ

"Pe primul loc, avem schimbarea în interiorul cuplului din punct de vedere sexual, dorința unui membru sau al celuilalt membru pentru o afinitate sexuală de o anumită tipologie. Pe locul doi, avem familia. Familia este cea care întotdeauna susține divorțul din toate punctele de vedere. Pe locul trei, avem amestecul celorlalte rude: frați, surori. Pe locul patru, sunt copiii și tipurile de responsabilități ce apar din direcția noțiunii de educație a copiilor. Acestea sunt principalele cauze care stau la baza divorțului în lume. Pe locul cinci ar fi diferențele de tip religios care pot apărea pe parcursul căsătoriei. Un membru al familiei sau altul își schimbă credința, își schimbă religia și atunci apar discrepanțe foarte mari.", a declarat psihologul Radu Leca în exclusivitate pentru DC NEWS.

Cazurile în care divorțul este inevitabil

Întrebat dacă este calea divorțului o alegere mai ușoară decât cea a împăcării, Radu Leca a explicat: "Depinde de situație. Dacă avem de-a face cu violență în interiorul familiei, da, divorțul este absolut natural, dar dacă nu avem de-a face cu diferențe de tip etnic, diferențe de tip religios sau cu violență, atunci divorțul este sub semnul întrebării. Putem să încercăm să reparăm elementele concrete ce au condus la formularea ideii de divorț. Violența, abuzul, ele două nu pot fi trecute cu vederea. Doar dacă avem o stare ce nu poate fi explicată, o nouă dragoste, un nou partener în viața noastră, atunci trebuie să regândim toată situația în așa fel încât să putem vorbi despre cuplu în valoarea inițială."

Împreună, de dragul copiilor

Există însă și cupluri care aleg să fie împreună de dragul copiilor, deși pe ei doi practic nu îi mai leagă nimic. L-am întrebat pe Radu Leca și dacă o astfel de căsnicie are șanse să reziste în timp.

"Da, categoric. Sunt zeci de cupluri care și acum, și astăzi trăiesc în varianta de ”să stăm împreună pentru binele copiilor”. Căsnicia nu există, există doar un parteneriat. Nu avem de a face cu o căsnicie în acest caz, ci doar cu un simplu parteneriat. El nu are valoare, nu va avea valoare și va distruge tot ceea ce înseamnă afectivitate, iar copiii vor vedea lucrurile distruse, nu vor avea nimic din punct de vedere emoțional clar în minte. Din păcate lucrurile  stau în felul următor. Avem de a face cu elemente de tip repetitiv. Aceste elemente de tip repetitiv ne influențează și ca tineri adulți, și ca tineri adolescenți, dar și ca  adulți viitori. Ceea ce noi vedem, repetitivul în familia noastră, vom tinde să credem că este valid. Nu înseamnă că acesta este adevărul.", a răspuns Radu Leca. 

Rămâneți pe DCNews. Psihologul Radu Leca va oferi și sfaturi pentru a nu ajunge la divorț. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel