Catalonia, securitate sporită. Guvernul Spaniei, schimbare de plan

Forţele de ordine din Catalonia, nord-estul Spaniei, au anunţat întărirea, începând de miercuri, a protecţiei clădirilor guvernamentale şi personalităţilor, mai ales politice şi judiciare, după manifestaţii separatiste soldate cu incidente, relatează AFP.

"De astăzi (miercuri), un nou plan este pus în aplicare pentru a garanta securitatea şi ordinea publică", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei catalane.

"Măsurile de securitate au fost întărite în jurul persoanelor şi echipamentelor publice vizate de manifestaţii sau agresiuni recente", a adăugat prefectul Cataloniei, Enric Millo.

Clădirile instituţiilor guvernului central, instituţiilor europene şi organelor judiciare vor fi protejate în mod special, la fel ca anumite personalităţi politice, precum şi judecători şi procurori, potrivit unei surse din cadrul prefecturii.

Catalonia este sub administraţia directă a guvernului central după o încercare nereuşită de secesiune la 27 octombrie.

"Agresivitate în creștere" 

Enric Millo a explicat aceste măsuri prin "agresivitatea în creştere" observată în ultimele săptămâni la manifestaţiile separatiste după încarcerarea liderilor separatişti şi arestarea fostului şef al executivului regional Carlos Puigdemont în Germania.

Aceste manifestaţii, convocate de Comitetele de apărare a republicii (CDR), grupuri separatiste radicale răspândite în întreaga regiune, au fost uneori marcate de ciocniri cu poliţia.

La 23 şi 25 martie, manifestanţii au încercat de asemenea să ocupe sediul prefecturii catalane din Barcelona, în pofida unei prezenţe puternice a poliţiei. Confruntările au făcut o sută de răniţi.

Drumuri blocate 

CDR, care au blocat mai multe drumuri în timpul vacanţei din Săptămâna Mare, au făcut apel într-un comunicat la o "Primăvara Catalană", inspirată de "Primăvara Arabă", numele dat valului de proteste ce au zguduit lumea arabă în 2011.

Judecătorul Curţii Supreme însărcinat cu ancheta asupra nucleului dur separatist este de asemenea de la jumătatea lunii martie sub protecţia poliţiei, potrivit Ministerului de Interne, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel