Catalonia. Puigdemont, fugă în Belgia. Premierul blegian, lovitură pentru liderul catalan

catalonia
catalonia

Carles Puigdemont nu a sosit în Belgia la invitația guvernului acestei țări, a afirmat marți premierul Charles Michel.

Premierul belgian a precizat că președintele catalan destituit 'va fi tratat la fel ca oricare cetățean european, cu aceleași drepturi și îndatoriri, nici mai multe, nici mai puține', transmit AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

'Guvernul belgian nu a întreprins nicio măsură pentru a-l încuraja pe dl. Puigdemont să vină în Belgia', a subliniat biroul premierului Charles Michel, într-un comunicat.

'Libera circulație în spațiul Schengen îi permite să fie prezent în Belgia fără nicio formalitate. Conform propriilor afirmații ale dlui Puigdemont, el a venit la Bruxelles pentru că este vorba de capitala Europei. Va fi tratat la fel ca oricare cetățean european', a afirmat Michel, notând că liderul catalan demis 'dispune de aceleași drepturi și îndatoriri ca oricare cetățean european, nici mai multe, nici mai puține'.

'Guvernul belgian a lansat în mod repetat apeluri la dialog politic pentru rezolvarea crizei din Spania, în cadrul ordinii naționale și internaționale', adaugă același comunicat.

Secretarul de stat belgian pentru azil și migrație Theo Francken, membru al Alianței neo-flamande (N-VA, nationaliștii flamanzi), unul din pilonii coaliției la putere, evocase ipoteze unei cereri de azil în Belgia a liderului separatist catalan, însă Charles Michel i-a cerut 'să nu toarne gaz pe foc'.

Puigdemont, vizat de o procedură judiciară în Spania, a declarat puțin mai devreme, într-o conferință de presă la Bruxelles, că se află în capitala belgiană, împreună cu o parte dintre miniștrii săi demiși, din motive 'de securitate', neavând intenția de a cere azil. El a afirmat că acceptă desfășurarea de alegeri anticipate în Catalonia și a cerut garanții înainte de a reveni în Spania.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel