Catalonia, mişcare SURPRIZĂ. Atac la CONSTITUŢIE

Madridul a creat o comisie în parlament pentru a explora posibilitatea amendării Constituției. Astfel, guvernanţii spanioli vor analiza posibilitatea unei modificări constituționale care ar permite regiunilor sale să desfășoare referendumuri de independență în viitor.

Spania analizează modificări constituționale care ar permite regiunilor sale să desfășoare referendumuri de independență în viitor, însă decizia amendării legii fundamentale ar trebui luată printr-un vot la nivel național, a indicat ministrul spaniol de externe, Alfonso Dastis, într-un interviu acordat miercuri postului BBC, preluat de Agerpres.

"Noi am creat o comisie în parlament pentru a explora posibilitatea amendării Constituției spre a putea răspunde mai bine aspirațiilor unora dintre catalani", a declarat Dastis pentru BBC.

"Admitem că există o situație politică ce merită să fie analizată, dar, în orice caz, este clar că decizia ce va fi luată va trebui să fie luată de toți spaniolii", a adăugat el.

Măsura constituie o recunoaștere a evenimentelor din Catalonia, unde executivul regional a fost demis după declararea unilaterală a independenței.

Miercuri, Tribunalul Constituțional spaniol a anulat declarația unilaterală de independență adoptată pe 27 octombrie de parlamentul regional catalan, considerând-o "nulă și neconstituțională".

Pe de altă parte, Alfonso Dastis și-a exprimat regretul pentru faptul că au existat persoane rănite în timpul desfășurării referendumului, el insistând totuși că poliția nu a recurs în mod disproporționat la forță. Ministrul declarase anterior că unele imagini cu violențele poliției erau "trucate".

[citeste si]

Potrivit BBC, inițiativa Madridului pare a fi o "ramură de măslin" întinsă susținătorilor separatismului în Catalonia, care miercuri au protestat din nou pe tot cuprinsul regiunii. Ea oferă perspectiva unui referendum de modificare a Constituției Spaniei și face astfel posibilă organizarea în mod legal a unui referendum privind independența Cataloniei.

Concret însă, aceasta ar însemna că toți alegătorii spanioli — o țară cu 47 milioane de locuitori — ar fi chemați să voteze dacă această provincie ar trebui sau nu să aibă dreptul la autodeterminare.

Potrivit ministrului de externe, modificarea constituțională ar putea ajuta la soluționarea crizei catalane pentru generațiile viitoare, însă, după cum adaugă BBC, ea este departe de ceea ce a cerut liderul catalan demis, Carles Puigdemont, și anume dreptul exclusiv al catalanilor de a-și decide soarta.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23