Urmărește emisiunea live


Catalonia. Decizie IMPORTANTĂ cu privire la independență

catalonia
catalonia

Tribunalul constituțional spaniol a comunicat că a suspendat proiectul de referendum privind independența Cataloniei, consultare pe care separatiștii doresc să o organizeze în septembrie 2017.

'Tribunalul constituțional suspendă provizoriu rezoluția parlamentului Cataloniei ce prevede un referendum în 2017', urmând să se pronunțe definitiv în termen de cinci luni, se arată într-un comunicat de presă.

La 6 octombrie, parlamentul catalan, dominat de susținători ai independenței, a aprobat cu o majoritate de 75 de voturi din 135 propunerea președintelui regiunii, Carles Puigdemont, privind organizarea unui referendum în septembrie viitor.

Puigdemont și-a preluat funcția la începutul anului, cu o foaie de parcurs clară, de constituire a instituțiilor necesare pentru independența regiunii la mijlocul lui 2017, și are în plan organizarea referendumului, cu sau fără autorizare din partea Madridului.

În comunicatul de miercuri, Tribunalul constituțional le reamintește lui Carles Puigdemont, președintei parlamentului regional, Carme Forcadell, și altor responsabili catalani că au 'datoria de a împiedica sau de a paraliza orice inițiativă ce presupune ignorarea sau eludarea suspendării' referendumului.

Relații tensionate

Relațiile între Madrid și Barcelona s-au tensionat după accederea la putere a conservatorului Mariano Rajoy în 2011. Partidul Popular, condus de Rajoy, a promovat amendarea, decisă în 2010 de tribunalul constituțional, a statutului de autonomie foarte largă de care se bucura Catalonia din 2006, alimentând curentul de independență în această regiune.

Rajoy a fost reconfirmat la șefia guvernului la sfârșitul lunii octombrie, fără a avea însă majoritate parlamentară. Guvernul său s-a declarat dispus să discute cu aleșii catalani, pe teme ca finanțele sau infrastructura.

După refuzului guvernului conservator de la Madrid de a organiza un referendum privind autodeterminarea Cataloniei, Artur Mas a decis convocarea unei astfel de consultări, fără valoare legală. Pe 9 noiembrie 2014, aproape 2,3 milioane de persoane au participat la o consultare simbolică, aproape 1,9 milioane votând pentru independența Cataloniei.

Tribunalul constituțional, care interzisese deja referendumul, a stabilit că Mas nu avea dreptul de a-l organiza, întrucât consultarea privea un subiect național, unitatea Spaniei, pentru care oficialul catalan nu avea competențe. Artur Mas este urmărit în justiție pentru 'nesupunere civilă'.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel