Cât de prost stau românii la capitolul educație financiară. Clasament al statelor membre

15 mai ar putea deveni Ziua Naţională a Investiţiilor, potrivit BVB. România ocupă ultimul loc în UE în ceea ce priveşte educaţia financiară.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) lansează, în premieră, o iniţiativă prin care românii vor putea să susţină instituirea Zilei Naţionale a Investiţiilor prin semnarea unei petiţii online pe www.primainvestitie.ro, parte a celui mai ambiţios proiect naţional demarat de o bursă europeană pentru creşterea gradului de educaţie financiară, a anunţat, joi, BVB. 

Petiţia online va susţine ulterior o iniţiativă legislativă, prin care ziua de 15 mai ar putea deveni Ziua Naţională a Investiţiilor. 

„BVB susţine necesitatea unei viziuni naţionale asupra unui aspect cu impact major în viaţa fiecărui cetăţean. Nu banii puţini sunt problema României, ci direcţia şi măsura în care fiecare dintre noi alegem să-i alocăm. România are nevoie de o Zi Naţională a Investiţiilor care poate să schimbe în bine nu doar mentalităţile, ci şi destinele a milioane de români”, a spus Ludwik Sobolewski, CEO al Bursei de Valori Bucureşti, potrivit Agerpres. 

„Avem nevoie de o Zi a Investiţiilor”

Conform unui studiu realizat în 2015 de Standard & Poor's asupra educaţiei financiare globale, România se afla pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte educaţia financiară, în condiţiile în care doar 22% din populaţie are cunoştinţe financiare minime. 

„Aşa cum avem Prima Casă sau Prima Maşină, tot aşa avem nevoie şi de Prima Investiţie. Avem nevoie de o Zi a Investiţiilor”, susţine Lucian Anghel, preşedintele BVB. 

Acesta explică şi efectele unei astfel de iniţiative, subliniind că 100 de euro investiţi în principalele acţiuni listate la BVB la începutul anului 2012 ar fi adus investitorului o sumă dublă în prezent. 

„Dacă ne-am fi diversificat modul în care ne păstrăm banii agonisiţi cu trudă şi am fi investit spre exemplu 100 de euro în principalele acţiuni listate la BVB la începutul anului 2012 acum am fi avut 200 de euro, adică ne-am fi dublat investiţia în 5 ani. În fiecare an din ultimii cinci randamentul total al indicelui principal al pieţei de acţiuni a fost pe plus, în timp ce în echivalent euro creşterea totală a fost de 97% până la finele anului 2016, aproape o dublare, în acelaşi interval”, a declarat preşedintele BVB. 

Cum sunt încurajate investiţiile românilor

În acest context, Bursa de Valori Bucureşti va organiza, în perioada 14-15 mai, o serie de evenimente publice menite să încurajeze investiţiile românilor şi să contribuie la creşterea nivelului de educaţie financiară. 

„Printre evenimentele care urmează să fie organizate se numără Banii Tăi Expo, eveniment ajuns anul acesta la a treia ediţie care va fi organizat după un nou format de târg financiar, în cadrul unui centru comercial. Târgul va include seminarii de educaţie financiară şi ateliere dedicate copiilor şi adolescenţilor. Târgul va fi completat de seminarii Fluent în Finanţe în Bucureşti, Cluj şi Iaşi, lansări de carte şi expoziţii", se arată în comunicatul BVB. 

Totodată, BVB lansează un apel public de înscriere a proiectelor inovatoare în domeniul educaţiei financiare realizate în special de fundaţii, asociaţii sau persoane fizice. Odată acceptate, iniţiativele vor fi incluse în programul dedicat Zilei Naţionale a Investiţiilor şi vor primi sprijinul Bursei şi al partenerilor pentru creşterea gradului de educaţie financiară. 

[citeste si]

„Îi invităm să ne fie alături pe toţi cei care doresc să susţină această iniţiativă fie că sunt reprezentanţi ai mediului politic, instituţii publice, autorităţi, companii, persoane fizice, ONG-uri, voluntari, universităţi şi pe toţi cei care consideră că pot face din Ziua Naţională a Investiţiilor un proiect asumat naţional, cu implicaţii pozitive majore pentru societate”, a completat Ludwik Sobolewski. 

Bursa de Valori Bucureşti desfăşoară cel mai avansat şi complex program din rândul pieţelor de capital europene pentru creşterea nivelului educaţiei financiare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel