Cât cântărește galaxia noastră. Cercetătorii au estimat greutatea Căii Lactee

foto: Freepik
foto: Freepik

Care este greutatea galaxiei noastre? 

Un studiu a recalculat masa exactă a galaxiei noastre, inclusiv pe cea a Căii Lactee și a constatat că aceasta este mai mică decât estimările anterioare. Estimările se bazează pe cea de-a treia publicare de date de la nava spațială Gaia, inclusiv pozițiile a peste 1,8 miliarde de stele și mișcările a peste 1,5 miliarde de stele. Deși acest număr reprezintă doar o mică parte din cele 100-400 de miliarde de stele estimate a fi în galaxia noastră, este suficient de mare pentru a calcula cu precizie o curbă de rotație, spun specialiștii.

O metodă folosită pentru a determina masa galaxiei noastre este analiza curbei de rotație, care implică măsurarea vitezei stelelor în funcție de distanța lor față de centrul galactic. Viteza de rotație a unei stele este legată de cantitatea de masă prezenta în orbită, permițându-ne să calculăm distribuția masei pe raza galaxiei și să obținem o estimare a masei totale.

"Prin măsurarea curbelor de rotație pentru numeroase galaxii din apropiere, cum ar fi Andromeda, avem o cunoaștere destul de precisă a maselor acestora. Cu toate acestea, noul studiu a reevaluat masa galaxiei noastre și a concluzionat că aceasta este mai mică decât se credea anterior.  Spre centrul galaxiei, există atât de mult gaz și praf încât nici măcar nu putem vedea stelele din partea îndepărtată, scrie Brian Koberlein, de la National Radio Astronomy Observatory (SUA), pentru Science Alert. Din aceste observații, cea mai bună estimare a masei Căii Lactee este de aproximativ un trilion de mase solare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel