Proiectul de lege privind mariajul homosexual, dezbătut cu ardoare în aceste zile de către parlamentarii francezi, a înregistrat, sâmbătă, o primă victorie. Primul articol, cel mai simbolic, a fost adoptat de către deputați cu o majoritate lejeră, în pofida criticilor vehemente ale Opoziției, dar și a protestelor celor care se declară împotriva mariajului gay.
Mobilizare extraordinară a deputaților francezi pentru a permite aleşilor să dezbată cât se poate de mult proiectul de lege privind mariajul homosexual, în paralel cu manifestaţiile contra acestui text, mai puţin mobilizatoare însă decât la început.Pentru prima dată din 2004 încoace, parlamentarii din Franța au lucrat sâmbătă şi mai ales duminică, o mobilizare similară urmând a fi inițiată și week-endul viitor, în vederea dezbaterii a cât mai mult din controversatul proiect de lege privind mariajul homosexualilor.
În prezenţa a peste 350 de deputaţi de dreapta, dar mai ales de stânga şi cinci miniştri din Guvernul socialist a fost astfel adoptat, sâmbătă, primul articol, cel mai simbolic, al viitoarei legi, cu 249 voturi "pentru" și 97 împotrivă. Primul articol prevede că "o căsătorie este un contract semnat de două persoane de sexe diferite sau de acelaşi sex" și, deși, proiectul de lege se va confruntă cu dezbateri aprinse încă o săptămână înainte de votul parlamentar programat pentru 12 februarie, "ușurința" cu care acest prim obstacol a fost eliminat, oferă speranțe celor care doresc aprobarea legii.
De cealată parte, Opoziția a avut o reacție extrem de virulentă, unii dintre reprezentanții săi considerând că "Franţa va deveni un Las Vegas al mariajului", în timp ce alţii au denunţat faptul că socialiştii au instaurat astfel "un azil conjugal", potrivit RFI. Această ultimă acuză, survine după ce, în dimineața zile de duminică, deputații au adoptat un articol, potrivit căruia mariajul unui cuplu de homosexuali, format din străini în a căror țară se interzice căsătoria între persoane de același sex, să poată fi oficiat în Franța.
Între timp, zeci de mii de opozanţi faţă de mariajul gay au defilat cu zecile de mii prin mai toate oraşele franceze şi în particular în faţa Parlamentului de la Paris, cerând suspendarea discuţiilor şi organizarea unui referendum pe această chestiune. Potrivit surselor internationale, Biserica Catolică a fost puternic implicată în mobilizarea protestatarilor împotriva căsătoriilor între gay.
Dezbaterile privind legiferarea căsătoriilor gay riscă să se prelungească, avân în vedere că mai sunt de analizat peste patru mii de amendamente din cele cinci mii depuse de dreapta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu