"Casa Verde" și "Casa Verde Plus". Cum poți primi finanțare

Ministerul Mediului a lansat, marți, în consultare publică, programele ''Casa Verde" și ''Casa Verde Plus" dedicate celor care doresc finanțare pentru dotarea caselor cu sisteme de producere a energiei nepoluante și izolarea lor cu materiale ecologice.

Programele se vor afla în dezbatere publică timp de zece zile, urmând să fie lansate oficial în luna august.

Pentru acest an, bugetul programului "Casa Verde ajunge la 138 de milioane de lei, din care 60 de milioane de lei pentru populație.

"O persoană fizică poate primi o finanțare de 6.000 de lei pentru achiziția unor panouri solare care să asigure apa caldă menajeră, adică 100% din costuri. În cazul achiziției unei pompe de căldură, finanțarea ajunge la 8.000 de lei, adică 70-80% din costurile totale", a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer, la conferința de lansare a proiectului, potrivit Agerpres.

Pentru clădirile publice se pot obține finanțări de până la 90% din proiect, dar nu mai mult de 500.000 de lei pentru unitățile de cult și două milioane de lei pentru instituțiile publice. Pentru primării, subvenția este de maximum patru milioane de lei pentru orașele cu peste 100.000 de locuitori și scade gradual până la 500.000 de lei pentru localitățile cu mai puțin de 3.000 de locuitori.

"În acest an lansăm în premieră și programul 'Casa Verde Plus'. Bugetul total pentru acest an este de 45 de milioane de lei, din care 12 milioane de lei pentru persoanele fizice și 33 de milioane de lei pentru cele juridice", a arătat ministrul.

Sisteme de încălzire, izolare termică, sisteme de iluminat ecologice

Proiectele finanțate prin "Casa Verde Plus" vor include, pe lângă sistemele de încălzire, optimizarea energetică prin folosirea de materiale cu amprentă redusă de carbon, respectiv izolarea termică a pereților cu materiale, ecologice, precum lână, cânepă sau piatră bazaltică, sisteme de acoperișuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse și sisteme de iluminat ecologice.

Un beneficiar persoană fizică poate primi maximum 40.000 de lei prin acest program, sumă care poate acoperi integral izolarea cu materiale ecologice a unei case cu o amprentă la sol de 90 de metri pătrați (materiale și manoperă). Persoanele juridice, pentru clădirile de interes public, pot primi până la 500.000 de lei.

Potrivit ministrului, românii care vor să acceseze aceste programe trebuie să se înscrie la Agenția pentru Protecția Mediului de pe raza județului unde locuiesc și să întocmească un dosar. Angajații de la Administrația Fondului de Mediu vor analiza dosarul, apoi va fi semnat un contract cu viitorul beneficiar, care va avea la dispoziție un an pentru a achiziționa sistemul și a depune facturile pentru decontare. Finanțarea va fi acordată pe principiul 'primul venit, primul servit'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel