EXCLUSIV  Casa Verde Fotovoltaice 2023, suspendat. Laurențiu Neculaescu, președintele AFM, precizări importante pentru beneficiari

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), a spus ce se întâmplă cu Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023, suspendat pe 26 septembrie 2023 de Curtea de Apel Oradea.

'Situația este un pic delicată. Pentru prima dată am avut un buget record alocat pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023, respectiv 1,75 miliarde lei. În acest buget au fost cuprinși 87.500 de beneficiari, de familii, care urmau să beneficieze de această independență energetică, prin intermediul finanțării acordate de Administrația Fondului pentru Mediu, dar și peste 530 de companii, care urmau să instaleze aceste sisteme fotovoltaice. După cum știți, pe data de 26 septembrie 2023 Curtea de Apel Oradea a suspendat programul, în urma unei reclamații depuse de un agent economic care a considerat că a fost nedreptățit în cadrul procesului de evaluare.', a spus Neculaescu.

'Suntem, din păcate, și acum cu programul suspendat. Administrația Fondului pentru Mediu a întreprins toate demersurile pentru deblocarea lui. Am făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Am notificat de vreo 2-3 ori și Curtea de Apel Oradea, pentru a transmite cu celeritate dosarul către Înalta Curte, cu scopul de a primi un termen cât mai rapid de soluționare a situației. Deocamdată, nu avem un termen stabilit de Înalta Curte. Așteptăm să îl stabilească pentru acest recurs, astfel încât cele aproape 90.000 de familii să beneficieze de finanțarea gândită de Administrația Fondului pentru Mediu.', a declarat Neculaescu.

'Situația a fost extrem de simplă. Noi, adică serverul, a trimis o solicitare de clarificări, iar agentul economic spune că nu a primit-o. Din rapoartele noastre solicitate celor de la Microsoft, deoarece acest program s-a derulat într-un parteneriat cu Microsoft și STS, ne-a rezultat că acel e-mail a fost transmis la data și ora respectivă, cu toate confirmările din server.', a declarat Neculaescu.

'Gândiți-vă că noi am primit această hotărâre Curții de Apel de suspendare a programului pe 26 septembrie. Era o zi de marți. Noi deja întrunisem cu o zi înainte Comitetul director de avizare și urma în 26 septembrie să aprobăm, spre finanțare, primii 29.000 de solicitanți. Era primul punct pe ordinea de zi a Comitetului director.', a spus Neculaescu.

'La momentul când s-a dat hotărârea de suspendare, din cei 87.500 de participanți aveam aproape 63.800 care deja și-au ales un instalator. Mai mult, dintre cei 63.800 peste 29.000 fuseseră deja validați de instalatori, adică au fost evaluați, aprobați și considerați eligibili pentru semnarea contractelor și a primi finanțarea din partea AFM. Adică, în momentul de față ar fi fost deja 30.000 de familii care, probabil, aveau sistemele pe casă și documentațiile depuse la distribuitorul de energie pentru a deveni prosumatori și a trece la independența energetică.'

VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel