Casa Albă, prima reacție după doborârea dronei americane în Marea Neagră. Update: Rusia susține că avioanele sale nu au atacat drona

Un avion de luptă rus a interceptat marți o dronă a forțelor aeriene americane deasupra Mării Negre, după care drona a fost doborâtă. Casa Albă a venit cu precizări privitoare la incident.

Update 2:

Casa Albă l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în legătură cu ciocnirea unui avion de luptă rus cu o dronă americană deasupra apelor internaționale, scrie SkyNews.

Doborârea MQ-9 a fost cea mai recentă dintr-o serie de acțiuni întreprinse de echipajele aeriene ruse, pe care Comandamentul European al SUA le-a descris drept „periculoase și care ar putea duce la calcule greșite și la escaladare neintenționată”.

Casa Albă comunică cu oficiali ruși de „de nivel înalt” pentru a-și comunica obiecțiile, Anatoly Antonov fiind așteptat la Washington astăzi.

Update:

Ministerul rus al Apărării susține că avioanele de luptă nu au intrat în contact cu drona americană și nici nu au folosit arme la bord.

Agenția de știri Ria din Rusia a raportat că Ministerul Apărării din Rusia a spus că drona a intrat într-un „zbor necontrolat” și s-a ciocnit cu apa ca urmare a unei „manevre ascuțite”.

Potrivit rușilor, avioanele se aflau în zonă pentru a identifica obiectul.

Știre inițială:

Președintele Joe Biden a fost informat marți dimineață cu privire la incident, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby, conform The Hill.

„Nu este neobișnuit să existe interceptări de către aeronave rusești ale aeronavelor americane deasupra Mării Negre”, a spus Kirby. „Au mai existat, chiar și în ultimele săptămâni, și au mai fost și alte interceptări. Dar acesta este demn de remarcat din cauza lipsei de siguranță și profesionalism... în cauza doborârii uneia dintre aeronavele noastre.”

CNN a raportat că drona americană MQ-9 Reaper zbura deasupra apelor internaționale din Marea Neagră, flancată de două avioane rusești, când unul dintre avioane a zburat în fața dronei și a aruncat combustibil. Unul dintre avioane a avariat apoi elicea dronei fără pilot, forțând-o să aterizeze în Marea Neagră.

Incidentul are loc pe fondul tensiunilor crescute dintre Rusia și SUA, administrația Biden impunând sancțiuni și încercând să izoleze Moscova în privința invaziei Ucrainei. SUA operează peste Marea Neagră de peste un an, a spus Kirby, înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

„Nu este neobișnuit să existe interceptări rusești de aeronave non-rusești deasupra Mării Negre”, a spus Kirby. „Vreau să subliniez că acest MQ-9 opera în spațiul aerian internațional deasupra apelor internaționale și nu reprezenta o amenințare pentru nimeni și a fost o interceptare nesigură și neprofesională”, a adăugat el.

Departamentul de Stat are în vedere să contacteze oficialii ruși cu privire la incident, a spus mai Kirby.

Statele Unite nu vor fi descurajate să zboare în spațiul aerian internațional și peste apele internaționale, inclusiv deasupra Mării Negre, ca urmare a incidentului de marți, a spus Kirby.

Consecințele incidentului de marți vor fi urmărite îndeaproape, având în vedere tensiunile dintre Washington și Moscova din ultimul an din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

O dronă americană a fost doborâtă în Marea Neagră în cursul zilei de marți.

Uremărește aici o emisiune cu generalul (r) Critian Barbu despre drone

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel