Carnea sintetică de laborator ar putea fi de 25 de ori mai nocivă pentru mediu decât carnea de vită

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Carnea de laborator ar putea fi de 25 de ori mai nocivă pentru climă decât carnea de vită obișnuită, cu excepția cazului în care oamenii de știință găsesc modalități de a eficientiza etapele mari consumatoare de energie din producția sa.

Carnea de laborator (sau „cultivată”) este obținută prin cultivarea celulelor stem de animale în jurul unei „schele” într-un „bulion” bogat în nutrienți. A fost propusă drept alternativa mai blândă și mai ecologică la carnea tradițională, deoarece folosește mai puțin pământ, hrană, apă și antibiotice decât creșterea animalelor și elimină nevoia de a cultiva și sacrifica animale, care reprezintă o sursă majoră de gaze cu efect de seră.

Totuși, Derrick Risner, de la Universitatea din California (SUA), și colegii săi au descoperit că potențialul de încălzire globală al cărnii cultivate, definit ca echivalentul de dioxid de carbon emis pentru fiecare kilogram de carne produs, este de 4 până la 25 de ori mai mare decât al cărnii de vită obișnuită.

Cercetătorii au efectuat o evaluare a ciclului de viață al cărnii de cultură care a estimat energia utilizată în fiecare pas din metodele actuale de producție. Ei prezic că acest lucru va fi similar indiferent de animalele ale căror celule sunt cultivate, scrie NewScientist.

Pelle Sinke, de la CE Delft, o companie de consultanță din Țările de Jos, și colegii săi au publicat în ianuarie o evaluare a ciclului de viață al cărnii cultivate, care a constatat că amprenta sa de carbon ar fi mai mică decât cea a cărnii de vită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel