Carnea la grătar. Cât de toxică este pentru sănătate

Crişan Andreescu / 11 apr 2019 / 18:15 Salveaza PDF Comentarii
Carnea la grătar, toxică pentru sănătate
Carnea la grătar, toxică pentru sănătate

Sărăbătorile Pascale se apropie, iar românii, mari iubitori de o friptură la grătar, și-au făcut planuri pentru aceste zile. Totuși, nutriționiștii trag un semnal de alarmă referitoar la pericolul care se ascunde în  prepararea fripurii la grătar.

Potrivit specialiștilor în nutriție, fumul de grătar este foarte periculos și trebuie luate  măsurile corespunzătoare.

Grătarul e asociat de specialiști cu fumatul pasiv, pentru că fumul de grătar îl absorbi prin piele atunci când prepari carnea. Toată lumea care apreciază carnea la grătar ar trebui să fie îngrijorată de acest pericol din farfurie.

Fumul de grătar este plin de compuși potențial cancerigeni, numiți hidrocarburi aromatice policiclice (PAH), care pot provoca boli pulmonare și mutații ale ADN-ului. E un lucru periculos nu doar pentru cel care stă la grătar, ci și pentru cei din preajmă, care nici măcar nu mănâncă mici.

Cum putem  evita aceste pericole

Carneapoate fi marinată si ulterior  condimentată cu rozmarin, cimbru sau  piper, conferindu-i astfel un gust delicios, si astfel, puteti reduce cu pana la 96% substantele cancerigene care se formeaza in urma prepararii carnii la grătar. Cu cat folositi mai multe arome, cu atat riscurile sunt mai mici.

Hainele contribuie la protejarea de fumul toxic, însă doar pe o perioadă scurtă de timp, au notat oamenii de ştiinţă într-un comunicat ce însoţeşte studiul. După ce ţesăturile devin saturate cu fum contaminat, pielea poate absorbi niveluri importante de PAH. 

Pentru reducerea expunerii la aceşti compuşi toxici, cercetătorii recomandă spălarea hainelor imediat după expunerea la fum şi particule provenite de la grătare.

 Vezi si: Produsele cancerigene au fost descoperite. Lista completă

 Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.22