Carmen Dorobăţ, șefa Spitalului "Sfânta Parascheva" şi soţul ei, profesor universitar, arestaţi preventiv

Crişan Andreescu / 01 feb 2015 / 10:07 Salveaza PDF Comentarii
Foto: ziaruldeiasi.ro
Descriere foto: Foto: ziaruldeiasi.ro

Magistraţii Tribunalului Iaşi au emis mandate de arestare preventivă pentru prof. univ. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase "Sfânta Parascheva" din Iaşi, şi pentru soţul acesteia, prof. univ. dr. Gheorghe Dorobăţ, şef de secţie ATI la Spitalul de Neurochirurgie "Nicolae Oblu".

De asemenea, conf. Dr. Dumitru Păduraru a fost arestat pentru 30 de zile, după ce o sudentă l-a denunţat că a hărţuit-o sexual.

Iniţial, Carmen Dorobăţ şi Gheorghe Dorobăţ au fost reţinunţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Iaşi pentru luare de mită şi complicitate la luare de mită.

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore (începând de la data de 31 ianuarie 2015, ora 13.00, până la data de 01 februarie 2015, ora 13.00), a inculpatului DOROBĂȚ GHEORGHE, profesor universitar, doctor, şeful Catedrei de anestezie generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa" Iaşi şi şef al secţiei ATI din Spitalul clinic de urgenţă „Nicolae Oblu", în legătură cu săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
De asemenea, după evaluarea elementelor de probaţiune, în aceeaşi cauză, s-a dispus prin ordonanţă, schimbarea încadrării juridice a faptei reținute în sarcina inculpatei DOROBĂȚ CARMEN-MIHAELA, manager al Spitalului de Boli Infecţioase Sf. Parascheva Iaşi, soţia primului menţionat, din infracțiunea de trafic de influență, în infracțiunea de complicitate la infracţiunea de luare de mită, se arată în comunicatul DNA.

Mită primită în carnetele de student


"Din actele întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 30.01.2015, inculpatul Dorobăț Gheorghe a primit, prin intermediul inculpatei Dorobăț Carmen-Mihaela, de la mai mulți studenți, un număr de 20 carnete de student, având fiecare printre file câte 100 euro (în total suma de 2.000 euro), pentru ca acesta din urmă să le acorde nota 9 la disciplina „Anestezie Generală", la un examen ce se desfăşura în aceeaşi zi.
Din probatoriu a rezultat că majoritatea studenţilor sus menţionaţi nu obţinuseră nota de trecere la examenul practic, condiţie obligatorie pentru a fi primiţi să susţină, potrivit regulamentului, proba scrisă.

În împrejurarea descrisă mai sus, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

Inculpatului DOROBĂȚ GHEORGHE i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 CPP.

Inculpaţii DOROBĂȚ GHEORGHE şi DOROBĂȚ CARMEN-MIHAELA sunt prezentaţi, la data de 31 ianuarie 2015, Tribunalului Iaşi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită.

În cauză, procurorii au fost sprijiniţi de Direcția Generală Anticorupție.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", mai precizează DNA.

Dumitru Păduraru, arestat pentru hărțuire sexuală

Tot ieri, procurorii DNA l-au reţinut pe Conf. Dr. Dumitru Păduraru (51 de ani), de la UMF Iaşi. "În zilele de 15, 23 si 26 ianuarie 2015, în calitate de coordonator al disciplinei „anatomie" din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa" Iaşi, Păduraru Dumitru a încercat să întrețină relaţii intime, iar ulterior, relaţii de aceeaşi natură cu o frecvență săptămânală, în tot cursul semestrului al doilea al anului universitar 2014-2015, cu o studentă la Facultatea de Farmacie, denunţătoare în cauză", se arată în comunicatul DNA.

Din ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore reiese faptul că profesorul Dumitru ar fi constrâns-o psihic pe studentă şi ar fi ameniţat-o că nu va putea promova altfel examenul la disciplina "Anatomie" (pe care urma să-l susţină cu el, în calitate de profesor examinator, cel mai târziu în vara anului 2015, cu ocazia reexaminării), precum şi prin promisiunea că, în calitate de membru al comisiei de admitere la Facultatea de Medicină Generală din cadrul UMF Iași, îi va facilita acesteia promovarea examenului de admitere în cadrul acestei facultăţi.

 


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23