Carmen Dan, ministrul de Interne, a detaliat care sunt cele mai flagrante manipulări care au fost folosite în contextul protestului din 10 august.
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat că, atât în timpul mitingului din 10 august, cât şi ulterior evenimentelor din Piaţa Victoriei au circulat o serie de "falsuri, minciuni","atât în mediul online, cât şi în mass-media", legate de modul de intervenţie a forţelor de ordine.
"În această perioadă ne-am confruntat şi cu o serie de falsuri, minciuni, care au circulat atât în mediul online, cât şi în mass-media. Este motivul pentru care trebuie să separăm adevărul de manipulare ", a declarat Carmen Dan la sediul MAI.
Ministrul a prezentat, apoi, câteva dintre "cele mai grosolane manipulări" care au dus la "producerea şi întreţinerea unei stări de tensiune între manifestanţi şi forţele de ordine".
"Manipularea numărul 1: 'Jandarmeria trimisă în punctele de trecere a frontierei pentru a opri oamenii din Diaspora să vină la protest, fapt ce a dus la aglomeraţie excesivă şi blocaje'. Înainte de ziua protestului, a circulat în mediul online o fotografie surprinsă pe o autostradă din China. Astfel s-a dorit inducerea ideii că la punctul de trecere a frontierei Borş este aglomeraţie foarte mare. În realitate, în data de 9 august 2018, Punctul de trecere a frontierei Borş a fost tranzitat pe sensul de intrare în ţară de 8359 de cetăţeni români şi străini. Aceştia nu au fost exclusiv oameni care au venit la protest, ci şi turişti sau persoane care vizitau ţara cu alte scopuri", a declarat Dan.
Totodată, ea a subliniat că "jandarmii nu au fost niciodată în punctele de trecere a frontierei în această perioadă".
"Jandarmii acţionează în sprijinul Poliţiei de Frontieră pe fâşia verde. Fac lucrul acesta în vederea depistării persoanelor care încearcă să treacă ilegal frontiera. Asta se întâmplă în baza unui plan de măsuri aprobat din anul 2016 pentru a combate fenomenul migraţiei ilegale", a completat Dan.
Potrivit ministrului, alte manipulări au fost că au existat "oameni în cărucior cu rotile atacaţi de Jandarmerie" şi cea privind faptul că un medic pensionar a fost bătut cu bestialitate de jandarmi, deşi nu a făcut nimic.
"Este regretabil şi josnic faptul că sunt folosiţi oameni cu handicap pentru a minţi grosolan. Femeia în scaun cu rotile nu a fost atacată de jandarmi. Din contră, imaginile evidenţiază foarte clar că ea s-a aruncat pur şi simplu din cărucior. Un alt caz de manipulare este acela că jandarmii au îmbrâncit un bărbat aflat în căruciorul cu rotile. În realitate imaginile arată că respectivul a încercat să ia pistolul de la centura unui jandarm, un protestatar paşnic nu ar fi făcut asta. O altă minciună, din perspectiva faptului că respectiva persoană este prezentată ca una paşnică, atacată fără motiv de jandarmi. În realitate bărbatul (...) a atacat jandarmi aflaţi în dispozitiv. Ulterior, acesta a fost imobilizat şi condus la secţia de poliţie unde i s-a întocmit dosar penal pentru ultraj. Mai mult, doctorul pensionat a susţinut că nu a lovit pe nimeni pentru că nu are răni la nivelul pumnilor. Tot din imagini se observă că domnul doctor avea mâna acoperită. El este acum sub control judiciar instituit de procurori. Subiecte ale unor verificări de natură penală sunt şi alţi protestatari care, deşi s-au declarat paşnici, au fost printre cei mai vocali instigatori la violenţe, Mălin Bot sau Ovidiu Grosu, cel care înainte de protest instiga oamenii să fure armele jandarmilor şi să-i împuşte în cap", a declarat Dan.
Ministrul a prezentat tot ca "manipulare" şi afirmaţiile conform cărora "au fost folosite gaze interzise care pot provoca moartea după trei săptămâni".
"O minciună întreţinută special de oameni iresponsabili, care a fost demontată inclusiv de declaraţia Parchetului. Vă citez din declaraţia Parchetului General: 'muniţia neletală şi gazele lacrimogene folosite au certificat de calitate şi garanţie, precum şi declaraţie de conformitate' ", a afirmat Dan.
Tot "manipulare" este şi cea potrivit căreia "în piaţă au fost doar manifestanţi paşnici pe care Jandarmeria i-a atacat cu gaze, cei care au comis violenţe sunt doar doi-trei", a afirmat ministrul. "Se poate observa clar din imagini că grupul care a pornit violenţele este format din câteva sute, până la 1000 de oameni. Acest aspect este reţinut şi de procuror în procesul-verbal. Procurorul care fost prezent în piaţă a notat că în jurul orei 16.00, aproximativ 1000 de persoane se manifestau violent atât la adresa forţelor de ordine, cât şi la adresa participanţilor paşnici, încercând forţarea cordonului de jandarmi", a spus Dan.
Ministrul s-a referit şi la faptul că "cei doi jandarmi agresaţi au fost lăsaţi intenţionat în urmă ca să fie bătuţi de manifestanţi". "Din nou un fals grosolan, jandarmii făceau parte dintr-o trupă trimisă să intervină în zona unui fast-food în urma unui apel prin 112. Tânăra jandarm a căzut, fiind apoi lovită. Un coleg de-al ei a observat acest lucru şi a intervenit să o ajute. Atunci au fost agresaţi de un număr mare de oameni, au intervenit şi mulţi protestatari pentru a-i proteja, şi vreau să le mulţumesc pentru asta. Nimeni nu şi-a dorit ca acest incident să existe", a spus Dan.
Ea a adăugat că în jurul tinerei jandarm s-a conturat şi o altă "manipulare" legată de stare de sănătate a acesteia. "Pe paginile de socializare ale unor activişti şi pe unele posturi de televiziune s-a lansat ideea mincinoasă că tânara nu a fost spitalizată, ci s-a întors în Piaţa Victoriei citez: gata să bată protestatarii. În realitate, femeia prezentată în imagini este o colegă a celei agresate. Au fost acuzaţii că Jandarmeria a exagerat asupra diagnosticului de la faţa locului. Se vede clar în imaginile care au circulat în spaţiul public diagnosticul pus de doctorul care a preluat-o din piaţă: traumatism coloană cervicală. Ulterior, în urma examinării la computer tomograf diagnosticul iniţial nu a fost confirmat. Vă întreb: cum v-aţi fi dorit să iasă Ştefania din spital, erau fericiţi cei care au atacat-o mediatic, dacă ieşea în scaun cu rotile. Le mulţumesc din suflet doctorilor care au îngrijit-o, însă, poate trebuie să analizăm şi celelalte răni care nu sunt vizibile, cele psihice", a spus Dan.
Ministrul a menţionat ca "manipulare" şi viralizarea pe platformele de socializare a unor imagini din alte ţări cu forţe de ordine în acţiune.
"Respectiv, fotografia cu un poliţist american care loveşte o femeie aflată la pământ. Fotografia a apărut într-o publicaţie americană în data de 11 martie 2013. Tot la capitolul manipulări amintesc fotografia cu jandarmul aflat faţă în faţă cu sora sa plângând împreună, prezentată ca fiind din Piaţa Victoriei. În realitatea imaginea a fost surprinsă la un protest din Sofia în anul 2013. De asemenea, au fost prezentate imagini cu violenţe de la mitingul din 2012 din Bucureşti. Aceste clipuri au fost folosite şi de anumite posturi de televiziune fiind catalogate drept acţiuni ale jandarmilor în Piaţa Victoriei în data de 10 august 2018", a spus Dan.
Ea a prezentat drept "manipulare" şi informaţia potrivit căreia "Poliţia şi Jandarmeria opresc maşinile şi trenurile pentru a împiedica Diaspora să ajungă la protest".
"Este fals. Nicio acţiune de împiedicare a oamenilor să ajungă la protest nu a fost desfăşurată de Poliţie, Jandarmerie, ori de altă structură a MAI", a spus Dan.
Nu în ultimul rând, ministrul s-a referit şi la "manipularea" conform căreia Jandarmeria a mobilizat pentru protestul din 10 august efective din 14 judeţe.
"Încă o minciună aruncată în spaţiul public. În realitate, din documentele operative care au stat la baza executării misiunii şi care au fost predate la Parchet reiese clar că în sprijinul Jandarmeriei Bucureşti au venit detaşamente ale structurilor teritoriale din Craiova, Constanţa, Ploieşti şi Bacău, dar şi efective din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei. De precizat faptul că, din judeţele menţionate anterior, au fost aduse la Bucureşti doar o parte a personalului", a mai spus Dan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu