Proteste. Carmen Dan: Dacă Iohannis a avut date în plus, de ce nu le-a spus la dispoziție?

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a făcut declarații despre protestele de vineri seară și intervenția Jandarmeriei. 

DCNews transmite principalele declarații: 

- Vreau să vă informez că cei trei jandarmi internați în Spitalul Floreasca sunt într-o stare mai bună. 

- Mai presus de orice analiză și apreciere, sănătatea și viața oamenilor care și-au făcut datoria, aplicând legea, trebuie să primeze. 

- În ceea ce privește tânăra angajată a jandarmeriei, deși este în șoc traumatic, i-am simțit voința și puterea de a merge mai departe și recunoștința că nu și-a pierdut viața. 

- Dintre participanții la protestul de ieri, mai sunt sub supraveghere 6 persoane. 

- În calitate de ministru al Afacerilor Interne, sunt câteva aprecieri pe care doresc să le fac. Au avut loc foarte multe acuze ale oamenilor politici la adresa jandarmeriei și față de acțiunea Jandarmeriei. 

- Jandarmii nu vor răspunde oamenilor politici, respectă legea și ierarhia militară. 

- Alte aspecte pe care nu le voi putea comunica acum vor face obiectul unei informări pe care o voi prezenta în cadrul CSAT, dacă-mi va fi solicitat. Sunt aspecte care țin de siguranța națională și de atribuțiile, competențele și modul de colaborare dintre instituțiile din sfera securității naționale. 

- Anterior manifestațiilor, MAI a colaborat cu structurile partenere corect și uzual pentru asemenea situații. 

- Referitor la faptul că ieri am fost prezentă în MAI, da, am întrerupt concediul și am făcut asta pentru că știu de înseamnă responsabilitatea acestei funcții publice. Asta nu înseamnă că am intervenit în coordonarea operativă a structurilor de aseară. 

- Invit public să iasă orice angajat al MAI, de la orice nivel, care a primit vreun ordin direct de intervenție operativă din partea ministrului Carmen Dan. 

 - Ce s-a petrecut aseară este grav și nimeni nu poate acuza Jandarmeria că a aplicat legea. 

- Celor care fac astfel de acuzații le cer să explica asta jandarmilor care au fost răniți, nu puțini, care s-au aflat pe patul de spital. 

- Acțiunea nu a fost o dispută între jandarmi și protestatarii pașnici. 

- Cei care împotriva cărora s-a intervenit aseară nu au avut nici de-a face cu diaspora. 

- Aici vorbim de huligani periculoși care au atacat autoritatea statului, iar statul nu înseamnă numai jandarmeria română. 

- Conform legii, Jandarmeria are competențe legale de a asigura siguranța cetățenilor, de a proteja instituțiile statului și de a restabili ordinea publică, dacă este grav afectată. Într-o astfel de situație ne-am aflat ieri. 

- Orice om normal care a urmărit evenimentele a putut constata că intervenția în forță a fost justificată de provocările acelor huligani. Conform raportului preliminar, s-a acționat gradual, iar acțiunea în forță a fost executată în momentul pierderii caracterului pașnic al manifestației, când a fost pusă în pericol iminent integritatea corporală și sănătatea forțelor de ordine și a celorlalți participanți la manifestație. 

- O primă acțiune a fost în jurul orei 16:00, când o parte dintre manifestanți s-au îndreptat către intrarea în curtea Guvernului României. 

- Ulterior, între 17:30 și 20:30, au fost înregistrate presiuni constante asupra jandarmilor, spre care s-a aruncat cu diferite obiecte. 

- Permanent, s-au transmis informări către participanți de a se delimita de acei huligani agresivi, care s-au folosit de persoanele pașnice ca scut. 

- Până spre ora 22:00, au fost efectute somații verbale prin intermediul mijloacelor de amplificare sonoră. Ultima somație a fost la ora 22:12, lăsându-se timp protestarilor să se disperseze până la 23:11, când a fost declanșată intervenția în forță. Fiecare etapă a acțiunii jandarmeriei a fost anunțată manifestanților. 

- Urmare a violențelor de aseară, Poliția Română cu procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București și cei ai Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 lucrează pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în faptele de ultraj, tulburarea ordinii publice, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și distrugere. Sunt 64 de echipe operative care, în baza imaginilor, vor identifica persoanele responsabile. Se lucrează cu sprijinul Institutului Național de Criminalistică. 

- Din punctul meu de vedere, instigărilor la violență li se va răspunde pe măsură. 

- Reacția dlui președinte de a caracteriza ca brutală acțiunea Jandarmeriei a fost prematură. Despre legalitatea acțiunii jandarmeriei, nu dl președinte trebuie să se pronunțe, ci Parchetul Militar. Îmi doresc ca aprecierea dlui președinte să nu influențeze imparțialitatea actului de justiție. Nu trebuie să existe ingerințe politice în anchetele judiciare. Dacă aceste violențe ar fi avut loc în fața, spre exemplu, a Palatului Cotroceni, oare tot așa ar fi fost apreciată intervenția Jandarmeriei? 

- Explicația jandarmilor a fost clară, până la momentul intervenției acestora, nu a existat un grup de huligani compact care să permită izolarea lor. Orice intervenție ar fi generat un risc crescut față de cei care manifestau pașnic. 

- Toate datele MAI au fost folosite în pregătirea și desfășurarea acțiunii operative. Dacă dl președinte a avut date în plus, mă întreb de ce nu le-a pus la dispoziție. 

- Am să mai explic o dată, pentru cei care s-au grăbit să politizeze: nu vă imaginați că ministrul de Interne dispune intervențiile Jandarmeriei, acțiunile operative ale Poliției sau misiunile pompierilor. Există o lege clară! Aseară acest ordin a fost aprobat de prefect, conform legii. 

- Inclusiv diseară sunt anunțate manifestații publice. Cer forțelor de ordine să nu se lase intimidate de declarațiile politice și să acționeze în strictă conformitate cu legea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel