Carmen Avram, demers în forță în Parlamentul European pentru sezonierii români

Carmen Avram, europarlamentar OSD și  membră în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, trage  un semnal de alarmă la nivel internațional cu privire la abuzurile la care sunt supuși muncitorii români sezonieri care lucrează pe plantațiile sau în halele din diferite țări europene.

Prin demersul său, europarlamentarul Carmen Avram a cerut urgent Comisiei Europene:

1. un set de protocoale pentru informarea și protejarea muncitorilor sezonieri expuși la abuzuri în timpul acestei crize;

2. accelerarea mecanismului centralizat de achiziții pentru echipamente de protecție, în special în ferme;

3. necesitatea implementării Convenției ILO 184 (legată de Siguranța și Sănătatea în Agricultură) în statele membre care încă nu au implementat-o sau îi ignoră prevederile.

Scrisoarea, inițiată de europarlamentarul Carmen Avram și susținută de alți 24 de europarlamentari, din 13 țări și 4 grupuri politice, a fost trimisă miercuri, 29 aprilie, în atenția Președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a Comisarului pentru Locuri de Muncă și Drepturi Sociale, Nicolas Schmitt, a Comisarului pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, a Comisarului pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides și a Comisarului pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson.

Citește AICI scrisoarea  eurodeputatului Carmen Avram

Deși muncitorilor sezonieri le-a fost permis tranzitul în alt stat prin acorduri bilaterale, mulți dintre ei au ajuns în ferme din străinătate unde trăiesc în condiții deplorabile, înghesuiți în adăposturi rudimentare, uneori fără electricitate, apă curentă sau facilități obligatorii pentru igiena de bază. Mai grav, acești oameni au puține opțiuni și perspective profesionale, ceea ce îi face vulnerabili în relația cu angajatorii. Această vulnerabilitate nu înseamnă că trebuie lăsați pradă condițiilor deplorabile, abuzurilor și izolării și, mai ales, tratați ca niște cetățeni de mână a doua.

Demersul vine după ce europarlamentarul Carmen Avram i-a atras atenția Comisarului pentru Agricultură, într-un dialog avut recent, asupra abuzurilor din contractele de muncă ale sezonierilor români din străinătate. Deși în ultimele săptămâni mii de români au plecat la muncă în ferme occidentale, în condiții incerte și în baza unor contracte dubioase, Guvernul României nu are nici până în prezent o evidență clară a acestora. E cu atât mai grav cu cât, în Germania, un sezonier român a murit după ce a fost infectat cu virusul COVID-19, iar alte câteva sute au fost testate pozitiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel