Care sunt prioritățile lui Macron pentru Europa în al doilea mandat?

Emmanuel Macron, președintele Franței
Emmanuel Macron, președintele Franței

Sprijinul pentru Uniunea Europeană este marca comercială a politicii lui Emmanuel Macron de când a venit la putere în 2017. Proaspăt reales, el mai are acum încă cinci ani pentru a-și urmări obiectivul de cooperare mai strânsă între statele membre.

Apărare - Macron propune conceptul de „autonomie strategică europeană”

Liderii UE se vor întâlni pe 30 și 31 mai pentru un summit extraordinar privind apărarea europeană și războiul din Ucraina. Emmanuel Macron intenționează să propună conceptul de „autonomie strategică europeană”: să le permită celor 27 de țări să ia propriile decizii, fără a fi nevoiți să depindă de aliați.

În ochii șefului statului francez, acest lucru implică dezvoltarea atât a capacităților industriale, cât și a capacităților de desfășurare. Acest lucru ar necesita o creștere a fondurilor europene dedicate cheltuielilor militare, potrivit Euronews.

Energie - Parisul dorește să accelereze decarbonizarea societății europene

Problema energetică pare acum inseparabilă de războiul din Ucraina. Pentru a reduce dependența europeană de petrol și gaze rusești, Parisul dorește să accelereze decarbonizarea societății europene. Președintele francez dorește să se asigure că investițiile continuă și în energia nucleară, ca parte a mixului energetic european.

Macron ar trebui să facă eforturi pentru o revizuire a regulilor de tarifare a energiei electrice pentru a aborda creșterea prețurilor la energie. Această reformă ar putea presupune eliminarea legăturii dintre prețul gazului și al energiei electrice.

Climat - Macron susține ideea unei taxe pe carbon la frontierele UE 

Abordarea schimbărilor climatice este una dintre prioritățile președinției franceze a Uniunii Europene. Macron susține ideea unei taxe pe carbon la frontierele UE pentru a evita concurența neloială.

Un mecanism de ajustare care ia în considerare impactul importurilor de carbon este în prezent în curs de negociere între instituțiile UE. Sub conducerea Franței, cei 27 de miniștri de finanțe au ajuns la un acord cu privire la acest mecanism în martie. Acum va trebui găsit un compromis cu Parlamentul European și Comisia Europeană.

Imigrare - Macron vrea să reformeze spațiul Schengen

Aceasta ar presupune consolidarea frontierelor externe ale Europei. Președintele francez mai dorește să înființeze un comitet de conducere Schengen cu întâlniri mai dese între miniștrii implicați.

 Parisul dorește, de asemenea, să creeze un „mecanism de sprijin de urgență” pentru a putea oferi ajutor concret în cazul unei crize.

Digital - Macron este în favoarea creării unui „cloud european” 

În timpul celui de-al doilea mandat, președintele francez vrea să-și continue impulsul pentru autonomie digitală în cadrul Uniunii Europene. Scopul este de a elibera fonduri suficiente pentru a crea campioni europeni capabili să concureze la nivel internațional.

În ochii lui Macron, autonomia digitală este și o chestiune de securitate: este necesară protejarea domeniilor și infrastructurilor strategice. Șeful statului francez este în favoarea creării unui „cloud european”.

Parisul intenționează, de asemenea, să sprijine desfășurarea unei constelații de sateliți de telecomunicații. Aceste dispozitive cu orbită joasă ar pune capăt existenței unor zone „moarte” de comunicații neconectate, precum și asigurarea securității rețelelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel