Care sunt cele mai abuzive instituții din România

Abuzurile din instituţii s-au înmulţit / Foto: Pexels
Abuzurile din instituţii s-au înmulţit / Foto: Pexels

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului a publicat lista celor mai abuzive instituţii din România. Guvernul pare să fie autoritatea de care cetățenii se plâng pentru inechitate şi ilegalităţi.

Potrivit celui mai recent comunicat FACIAS (Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului), Guvernul României este instituția pe care cetățenii o percep drept cea mai abuzivă. În cadrul proiectului „Fii informat, NU abuzat!”, mai mulţi români au răspuns întrebărilor Fundaţiei, indicând instituțiile care au comis abuzuri asupra lor sau i-au nedreptăţit în vreun fel.

Guvernul, ANAF şi Poliţia Română, la "colţul ruşinii"

Pe primul loc se află Guvernul României, împreună cu Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), 39,4% dintre repondenți reclamând abuzuri din partea acestora. Parchetele și instanțele de judecată sunt pe locul secund, cu un procent de 16,7%, iar pe locul trei în clasament se află primăriile și autoritățile locale, cu 10,6%. 9,8% dintre cetățenii au reclamat abuzuri ale Poliției Române, iar aproape 7% au semnalat situații abuzive din partea ANAF, la egalitate cu abuzurile din sistemul de sănătate. Casele de pensii publice au fost reclamate de 3,7% dintre cei care au răspuns întrebărilor FACIAS. La polul opus, printre instituţiile cu cele mai puține abuzuri semnalate, se numără Ministerul Muncii și Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului, ambele cu 1,6%.

Peste 70% dintre români au fost victime ale abuzurilor din instituţii

În urma centralizării datelor și răspunsurilor la chestionarul realizat în cadrul proiectului de informare a cetățenilor cu privire la drepturile pe care le au în raport cu instituțiile statului, a reieșit că 73% dintre repondenți consideră că au fost victime, cel puțin o dată, ale abuzurilor instituțiilor statului sau ale angajaților acestora. Aproape jumătate dintre cei care au răspuns, mai exact 47% s-au confruntat cu abuzuri de șase ori sau mai mult.

Aproape 25% dintre participanţi au depus petiții și sesizări, aproximativ 21% au atras atenția instituției asupra neregulilor sesizate verbal. Peste 9% au apelat la justiție, iar aproape 6% dintre participanţi au arătat exact funcţionarilor că procedează greșit şi au reuşit astfel să rezolve până la urmă problemele. Domeniile în care s-au întâlnit cel mai frecvent abuzuri au fost Justiția, probleme care țin de competențele Unităților Administrativ-Teritoriale și sistemul de sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel