Cardinalul George Pell, fost trezorier al Vaticanului, a murit. Venerat de catolicii conservatori, dar desconsiderat de liberali - Video

Cardinalul australian George Pell a murit din cauza unor complicaţii la inimă, rezultate în urma unei operaţii la şold.

„Cu mare tristeţe pot confirma că Eminenţa Sa, Cardinalul George Pell, a murit la Roma la primele ore ale acestei dimineţi”, a spus arhiepiscopul australian Anthony Fisher într-o declaraţie transmisă AFP.

În 2019 a fost condamnat la șase ani de închisoare, după ce a fost acuzat de abuz sexual asupra unor minori. A fost achitat ulterior în luna aprilie 2020.

Înainte de acuzaţiile de abuzuri sexuale, Pell a dominat ierarhia Bisericii Catolice australiene, venerat de catolicii conservatori, dar desconsiderat de liberali pentru opoziţia fermă împotriva căsătoriilor persoanelor de acelaşi sex şi a hirotonirii femeilor.

VIDEO

O curte de apel din Australia a anulat în 2020 condamnarea lui Pell pentru agresiuni sexuale săvârşite împotriva a doi băieţi de cor în anii 1990.

După achitare, Pell a fost eliberat din închisoarea unde a fost încarcerat timp de 13 luni, la finalul unui proces care a vizat cel mai înalt oficial din sânul Bisericii Catolice acuzat de abuzuri sexuale.

Pell, fost arhiepiscop de Melbourne şi Sydney, a fost secretar pentru Economie la Vatican din 2014 până în 2017, când şi-a luat concediu pentru a reveni în Australia şi a înfrunta acuzaţiile.

A locuit la Roma după achitare şi a avut mai multe întâlniri cu papa Francisc. Pell asista deseori la liturghiile celebrate de suveranul pontif, iar papa Francisc l-a apreciat public după revenirea la Vatican. În ziua achitării lui Pell în 2020, papa Francisc a dedicat slujba de dimineaţă tuturor celor care suferă în urma unor condamnări nedrepte, pe care le-a comparat cu persecuţiile îndurate de Iisus.

După întoarcerea la Roma, Pell a devenit o prezenţă familiară la Vatican, deşi se retrăsese din activitate. Reşedinţa sa a devenit un punct de întâlnire al conservatorilor care îşi pregăteau platforma pentru alegerea unui potenţial succesor al papei Francisc. A fost un prieten apropiat al papei emerit Benedict al XVI-lea, care a murit luna trecută. Nu era însă de acord cu decizia lui Benedict de a purta în continuare veştminte albe care, spunea Pell, derutează credincioşii.

Într-un interviu acordat Reuters după revenirea la Roma, a declarat că Biserica are nevoie de reguli referitoare la papii care se retrag din funcţie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel