Carantină Bucureşti şi Ilfov, decizie PE SURSE

O altă localitate din Ilfov intră în carantină.
O altă localitate din Ilfov intră în carantină.

Conform unor surse, carantinarea Capitalei nu este luată în calcul momentan. 

Conform surselor Digi24, se pare că Grupul tehnico-științific respinge carantinarea Bucureștiului și a județului Ilfov pentru următoarele 14 zile. În prezent, incidența zonei depășește 15 la mia de locuitori. 

Rată de infectare de peste 15 la mie

Conform datelor oficiale, Capitala are o rată de infectare de 15,83 la mie, joi incidența fiind de 15,4 la mie. Nici în localitățile din jurul Capitalei situația nu este mai bună. La Clinceni incidența este de 24,47 la mie, iar în alte localități se depășește pragul de 20. 

După legea în vigoare, pentru instituirea măsurii carantinei, o propunere oficială a  Institutului Național de Sănătate Publică trebuie să fie validată în maxim două zile de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, iar ultima semnătură vine de la șeful DSU, Raed Arafat.

„În situația în care măsura vizează două sau mai multe județe învecinate, carantina zonală se instituie prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta, la propunerea Institutului Național de Sănătate Publică și cu validarea în termen de cel mult 48 de ore de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență”, arată art. 12 alin. 2 din Legea 136/2020.

Arafat a spus ce ar însemna carantinarea Bucureştiului 

Secretarul de stat Raed Arafat a intervenit la Antena 3 și a vorbit despre carantinarea Capitalei:

„Carantinarea Capitalei țării trebuie să se facă la un nivel de decizie mult mai înalt decât doar o propunere din partea INSP-ului, pentru că impactul este unul mult mai complex decât doar aspectul sanitar.

Clar că sunt măsuri care sunt necesare pentru limitarea contactului mișcării, pentru a limita răspândirea virusului. Putem să spunem că e un lucru de înțeles, dar a carantina Bucureștiul înseamnă că am izola Bucureștiul și Ilfovul de restul României. Acest lucru nu poate să fie făcut fără o decizie la nivelul Comitetului pentru Situații de Urgență. La acest moment, ordinul, așa cum este trimis către mine, putea să fie emis și validat de CNSU în 48 de ore Mâine am convocat grupul tehnico-științific pentru o discuție pe această temă, după care vom supune CNSU spre decizie, dacă astfel de ordin poate fi emis. Din punctul meu de vedere, nu cred că vom ajunge la carantinarea Bucureștiului și Ilfovului în sensul de a le închide în aceste condiții“, a precizat Raed Arafat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel