EXCLUSIV  Caracal/ Bogdan Alexandru, interviu exploziv pentru DCNews. De ce a refuzat să-i fie avocat ales lui Gheorghe Dincă

Primul avocat din oficiu al lui Gheorghe Dincă, Bogdan Alexandru a acordat un interviu în exclusivitate pentru DCNews. 

Iată interviul acordat pentru DCNews de Bogdan Alexandru, primul avocat din oficiu al lui Gheorghe Dincă: 

Care a fost ultima zi în care ați fost la ancheta la fața locului în Caracal? 

Av. Bogdan Alexandru: 29 iulie a fost ultima zi, deși am fost la audierea soției joi, 1 august, deci atunci a fost ultimul act de procedură. 

Nu există un conflict când avocatul din oficiu desemnat ar putea avea o legătură cu inculpatul? 

Av. Bogdan Alexandru: Nu, pentru că avocatul nu e judecător, nu trebuie să fie imparțial. Obligația de imparțialitate revine judecătorului. Nu e un conflict, apără persoana. Avocatul îți poate fi prieten, rudă, e legal. 


Dar din oficiu e legal? 

Av. Bogdan Alexandru: Din oficiu, dacă e pe lista de avocați de serviciu și a fost chemată în ziua respectivă, e legal. 

Pot fi numiți în același timp, de la același barou, mai mulți avocați din oficiu pentru aceeași cauză? 

Av. Bogdan Alexandru: S-a întâmplat în practică asta, ca la același barou să se facă aceeași solicitare de avocat, dar numai în cazul în care primul nu era disponibil. În alte condiții, primul avocat din oficiu numit trebuie chemat în continuare, așa prevede și legea. E puțin forțată nota cu acești avocați din oficiu. În mod normal, trebuia să fie un avocat de la început până la sfârșit. Dacă acel avocat nu putea să vină, în mod justificat se întocmea un proces verbal de către organele de anchetă, în care consemnau faptul că a fost contactat avocatul din oficiu al inculpatului și i s-a adus la cunoștință că nu se poate prezenta și-n acel moment, justificat, apelau la un al doilea avocat. Credeți dvs. că există așa ceva în dosar? Pe mine nu m-a sunat nimeni să mă întrebe dacă mă mai duc la Caracal, la percheziții, sau la București, la audieri. 

Deci nu v-ați declarat indisponibilitatea în anchetă?  

Av. Bogdan Alexandru: Bineînțeles că nu, mai ales că luasem legătura cu familia, dânșii voiau în continuare să fiu avocatul inculpatului. 

De ce ați luat decizia să nu fiți avocatul ales lui Gheorghe Dincă? 

Av. Bogdan Alexandru: Am primit și eu o serie de mesaje, insulte, care m-au determinat să gândesc cu mai multă atenție asupra cazului și am apreciat că imaginea mea poate să fie afectată dacă voi continua să fiu mai mult decât atât, apărător ales. 

Cine din familia a vrut să vă angajeze? 

Av. Bogdan Alexandru: Toți din familie, și copiii, și soția. 


Ați mai apărat oameni acuzați de crimă?  

Av. Bogdan Alexandru: Da, cum să nu, lucrând în penal. 

Ca avocat ales sau din oficiu? 

Av. Bogdan Alexandru: Ca avocat din oficiu, ca avocat ales niciodată. 

Și s-a întâmplat să vă fie luat cazul și să fie dat altor avocați din oficiu? 

Av. Bogdan Alexandru: Nu, niciodată nu s-a întâmplat să nu fiu contactat, decât când a venit apărătorul ales, mi-a încetat delegația și am fost informat că s-a prezentat alegătorul ales. 

De ce este ținut secret polițistul care l-a convins pe Gheorghe Dincă să-și recunoască vina?

Av. Bogdan Alexandru:  Nu știu de ce, nu-l cunosc, nu știu cine este, mi se pare normal că s-a abordat. Cu anchetatorii a stat de vorbă în mod repetat și ei l-au determinat să recunoască, împreună cu mine. Era firesc să se discute cu dânsul și să-și recunoască faptele, dacă acuzațiile sunt adevărat. 

A existat o înregistrare, un raport al discuției cu Gheorghe Dincă? 

Av. Bogdan Alexandru: Nu pot să vă răspund la această întrebare, domnii procurori au coordonat ancheta, nu pot să vă spun ce n-am văzut. 

Din experiența dvs, un inculpat care nu recunoaște o fapta inițial și apoi o recunoaște, dând multe detalii despre faptele de care este acuzat, spune adevărul? 

Av. Bogdan Alexandru: Da, poate fi sincer, pentru că-n primă fază le e frică de ce au făcut, le e teamă de ce au făcut și de aceea, de multe ori, în primă fază, nu spun adevărul. După un timp, încep să spună, depinde de la caz în caz, dar e frecventă schimbarea de declarații în comportamentul infracțional. Este la ordinea fiecărui caz. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel