EXCLUSIV  Capitolul la care Erdogan a câştigat deja în alegerile din Turcia. Hartmann: Net şi direct, e o majoritate absolută

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

H. D. Hartmann, analist de politică externă, atrage atenţia asupra unui capitol la care Recep Tayyip Erdogan a câştigat deja zdrobitor în alegerile din Turcia. 

"Aş zice să vorbim puţin despre alegerile din Turcia, foarte importante. Va urma al doilea tur de scrutin. În primul tur e clar că preşedintele Erdogan şi contracandidatul său şi-au împărţit plaja electorală, Erdogan a luat 49,4%, iar contracandidatul său a luat 45,6%. Plaja electorală turcă este împărţită în două, practic. Rămâne o necunoscută votul naţionalist al partidului ultranaţionalist, care a luat 5% în aceste alegeri. Vorbim de un partid de extremă dreaptă, naţionalist, care propune identificarea unei aşa numite gene turce. Sunt 5% care provin în special din diaspora turcă, care ştim că este foarte puternică şi că are o linie islamică foarte puternică încă din timpul lui Keman Attaturk. 

Părerea mea este că preşedintele Erdogan va câştiga al doilea tur, dar este clar că plaja electorală este divizată. Ceea ce a fost interesant este câştigul net absolut zdrobitor al partidului lui Erdogan la alegerile parlamentare. Parlamentul turc este unicameral, să reamintim asta, dar are şi capacitatea de a crea probleme unui preşedinte dacă se află în opoziţie cu acesta. Uite că preşedintele Erdogan şi-a asigurat o majoritate absolută, vorbim de 345 locuri faţă de 235 ale opoziţiei. Aici, Erdogan a câştigat net şi direct", a declarat H. D. Hartmann la Geostrategica. 

Recep Tayyip Erdogan a declarat că se așteaptă la "o victorie istorică" în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

Preşedintele turc în exerciţiu, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat marţi că oamenii şi-au "confirmat" încrederea în el după ce condus primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, dar rivalul lui Kemal Kilicdaroglu crede că mai poate învinge, relatează Agerpres, citând dpa.

Un al doilea tur de scrutin va avea loc pe 28 mai, după ce Erdogan, care a obţinut 49,4% din voturi, a ratat cu puţin o majoritate absolută, în timp ce Kilicdaroglu - dintr-o coaliţie extinsă de partide de opoziţie - a întrunit aproximativ 45% .

"Cu voia lui Dumnezeu, vom obţine o victorie istorică", a postat Erdogan, 69 de ani, pe Twitter. "Oamenii au confirmat că au încredere în noi şi în alianţa noastră", a scris el.

Recep Tayyip Erdogan, din Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP, islamic-conservator), a fost prim ministru şi este preşedinte al ţării de 20 de ani.

Kilicdaroglu era favorit în sondajele de opinie înainte de scrutinul de duminică, dar acum analiştii politici consideră că sunt puţine şanse ca Erdogan să fie învins în turul doi.

După un prim tur de scrutin extrem de disputat, Turcia se îndreaptă, pentru prima dată în istorie, spre un al doilea tur al alegerilor, care va avea loc la 28 mai şi în cadrul căruia se vor confrunta preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi principalul său rival, Kemal Kiliçdaroglu, notează AFP.

VEZI AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel