Capitala Indiei interzice accesul unora dintre vehicule, încercând să combată poluarea aerului

Autorităţile din capitala Indiei, New Delhi, au interzis luni accesul pe străzile oraşului pentru vehiculele ale căror numere de înmatriculare se termină cu numere impare, încercând astfel să reducă poluarea deosebit de gravă a aerului cu care se confruntă această metropolă, informează DPA. 

Indexul calităţii aerului, care măsoară concentraţia de particule fine în suspensie (PM 2,5) a depăşit pragul de 500, o valoare ce indică o agravare considerabilă a riscului de boli cardiace şi pulmonare şi o mortalitate prematură deosebit de ridicată pentru persoanele în vârstă sau cu afecţiuni preexistente. O poluare care atinge acest nivel înseamnă totodată riscuri sporite de îmbolnăvire a sistemului respirator în rândul populaţiei generale.

Guvernul local a decretat stare de urgenţă de sănătate publică şi a impus un sistem de trafic rutier bazat pe circulaţia alternativă a vehiculelor cu numere cu soţ şi cu numere fără soţ, cel puţin până pe 15 noiembrie. Luni, şoferii care conduc vehicule cu numere pare înscrise pe plăcuţele de înmatriculare au avut dreptul de a circula pe străzile din New Delhi. Traficul matinal a fost relaxat, iar şoferii păreau că respectau noul regulament. Un reporter al agenţiei Reuters a declarat că nu a văzut niciun vehicul cu numere impare pe străzile din metropola indiană.

'Este un inconvenient major, pentru că nu voi ajunge la timp la întâlnirile pe care le am programate', a declarat Sagar Bajaj, un tânăr indian în vârstă de 29 de ani, care încerca din răsputeri să găsească un taxi în Connaught Place, o piaţă aflată într-un district extrem de aglomerat din centrul oraşului. Tânărul a spus că se deplasează de obicei cu automobilul personal spre locul de muncă, dar plăcuţele sale de înmatriculare se termină cu un număr impar.

Serviciile de ride-sharing au fost exceptate de la noua regulă şi atât Uber, cât şi Ola au anunţat că nu vor impune creşteri ale tarifelor pe durata acestui regulament de trafic. Gazele de eşapament, alături de emisiile generate de activităţile industriale, contribuie cu peste 50% la poluarea aerului din New Delhi în cele mai multe zile ale anului, potrivit estimărilor oficiale. De asemenea, municipalitatea locală a ordonat închiderea şcolilor pe durata zilei de luni. Simultan, autorităţile indiene au ordonat încetarea tuturor activităţilor pe şantierele de construcţii din New Delhi.

Duminică, un buletin guvernamental a anunţat că indexul calităţii aerului a atins cel mai grav nivel din anul 2019, urcând până la 494 unităţi pe o scală de 500. Luni dimineaţă, nivelul poluării coborâse sub valoarea de 400 de unităţi. Potrivit unui organism independent de măsurare a calităţii aerului, AirVisual, New Delhi a fost cel mai poluat oraş major din lume, luni, depăşind de două ori nivelurile măsurate în Lahore, un oraş din Pakistan, clasat la mare distanţă pe locul al doilea în acest clasament, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel