Cantitățile maxime de Cadmiu și Plumb din alimente. Produse mai sigure, sănătoase și durabile de la 30 august

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ce cantități maxime de plumb și cadmiu vor fi în alimente de la sfârșitul acestei luni. Noi reglementări ale Comisiei Europene. 

Din data de 30 august vor intra în vigoare două noi regulamente ale Comisiei Europene, care prevăd ce cantități maxime de plumb și cadmiu vor fi în alimente, conform InfoCons. 

Alimentele prevăzute în cele două documente emise de către Comisia Europeană, respectiv:

- REGULAMENTUL (UE) 2021/1317 AL COMISIEI  din 9 august 2021 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 în ceea ce privește nivelurile maxime de plumb din anumite produse alimentare.

- REGULAMENTUL (UE) 2021/1323 AL COMISIEI din 10 august 2021 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 in ceea ce privește nivelurile maxime ale cadmiului din anumite produse alimentare.

Produsele alimentare menționate în documentele de mai sus, care au fost introduse pe piață în mod legal înainte de intrarea în vigoare a acestor documente pot rămâne pe piață până la data de 28 februarie 2022.

CADMIU – impactul asupra sănătății

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a ajuns la concluzia că, cadmiul este, în principal, toxic pentru rinichi, în special pentru celulele tubulare proximale unde se acumulează în timp și poate cauza disfuncție renală. Având în vedere efectele toxice ale cadmiului asupra rinichilor, autoritatea a stabilit o doză săptămânală tolerabila de cadmiu de 2,5 μg/kg de greutate corporală.

Principalele produse cărora li se vor aplica noile niveluri maxime de cadmiu sunt :

- Fructele și fructe nucifere

- Legume rădăcinoase și cu tuberculi

- Legume cu frunze și plante aromatice

- Ciuperci

- Semințe oleaginoase

- Cereale: Secara, orz, orez, germeni de grâu, quinoua

- Produse specifice pe baza de cacao și de ciocolata: Ciocolata cu lapte cu < 30 % din totalul de cacao în substanța solidă uscată, etc;

- Produse de origine animală: Carne (cu excepția organelor) de bovine, ovine, porcine și păsări de curte, etc.

- Formule pentru copii de vârstă mică;

- Preparate pe bază de cereale prelucrate și alimente pentru sugari și copii de vârstă mică;

- Băuturi destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, etichetate și vândute ca atare;

- Suplimente alimentare

- Sare

PLUMB – impactul asupra sănătății

Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară a constatat că plumbul poate cauza neurotoxicitate asupra dezvoltării la copiii mici și probleme cardiovasculare și nefrotoxicitate la adulți. Evaluarea riscurilor pentru plumb s-a bazat pe aceste efecte adverse potențial critice.

Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că nivelurile actuale de expunere alimentară la plumb ar putea afecta dezvoltarea neurologică a fetușilor, a sugarilor și a copiilor.

Luând în considerare cele mai recente date privind prezența plumbului, Comisia Codex Alimentarius a redus, nivelul maxim pentru plumb în sare (excluzând sarea din mlaștini) de la 2 mg/kg la 1 mg/kg.

Un exemplu de modificare a limitelor este reducerea nivelului de plumb permis în formulele pentru sugari comercializate sub formă de pulbere, care se reduce de la 0,050 mg pe kg greutate umedă la 0,020 mg pe kg.

Plumbul  este un cancerigen genotoxic indirect slab și, prin urmare, prezența sa reprezintă un risc mai mare pentru sănătatea publică.

Principalele produse cărora li se vor aloca noile niveluri maxime de plumb sunt:

- Lapte crud , lapte tratat termic și lapte destinat fabricării produselor pe baza de lapte;

- Preparate pentru sugari, formule de continuare și formule pentru copii de vârstă mică;

- Alimente preparate pe baza de cereale și alimente pentru copii destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică;

- Alimente destinate unor scopuri medicale speciale, destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică;

- Băuturi destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, etichetate și vândute că atare;

- Carne de bovine, ovine, porcine și păsări de curte (cu excepția organelor).

- Crustacee;

- Legume rădăcinoase și cu tuberculi (exceptând barbă-caprei, ghimbirul proaspăt și curcumă proaspătă), legume bulboase, varză cu inflorescența, varză cu căpățână, gulii, leguminoase și legume cu tulpină;

- Ciuperci sălbatice, curcumă proaspătă și ghimbir proaspăt;

- Legume fructoase;

- Fructe, exceptând merișoarele, coacazele, boabele de șoc și fructele arborelui de căpșuni;

- Vinuri (inclusiv vinurile spumante, cu excepția vinului licoros), cidru de mere, cidru de pere și vinuri din fructe;

- Vin licoros obținut din struguri.

- Miere;

- Mirodenii uscate;

- Sare, cu excepția următoarelor săruri nerafinate: ”fleur de sel” și ”sare gri” care sunt recoltate manual din mlaștini sărate cu fund de argilă.

Nivelurile existente în prezent pentru cadmiu și plumb sunt cuprinse în Regulamentul UE nr. 1881/2006, până la intrarea în vigoare a celor două Regulamente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel