Cântecele de 1 MAI care ne-au MARCAT părinții și bunicii. „Zdrobite cătuşe", „Râde iarăşi primăvara" sau „Te slăvim Românie"

Ziua de 1 mai avea cu totul altă importanță în perioada comunistă, iar, de-a lungul timpului, ziua a fost marcată de mai multe imnuri cunoscute și cântate de milioanele de oameni, cântece ce i-au marcat pe părinții și bunicii noștri. 

Ziua Internaţională a Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în România în anul 1890, de către mişcarea socialistă, iar evenimentul era marcat de defilări grandioase. Pe atunci, 1 Mai reprezenta un prilej pentru ca Partidul Comunist să-și prezeninte mărețele realizări.

TVR şi Radio România aveau programe muzicale speciale dedicate acelei zile, transmințând cântecele patriotice ale căror versuri erau cunoscute de toți românii.

Pe stadioane uriașe, pe străzi și în parcuri, Partidul Comunist scotea oamenii din case pentru a sărbători Ziua Internațională a Muncii, iar muncitorii, ţăranii, intelectualii și elevii se strângeau pentru a demonstra în sincron în numele poporului român și al lui Nicolae Ceaușescu. 

Cântecele celebre ce au marcat ziua de 1 Mai

 

Primul imn din timpul regimului comunist, de inspirație 100% sovietică, a fost „Zdrobite cătuşe", iar al doilea, „Te slăvim Românie", deși avea alte versuri, avea aceeași linie melodică cu specific sovietic. În plus, acestea erau transmise pe tot parcursul zilei. 

Ei bine, cel mai emblematic, cunoscut și controversat este cântecul "1 Mai muncitoresc" și se transmitea de cel puţin 10 ori pe zi, în diferite interpretări. Compus de Cirprian Porumbescu, cântecul „Râde iarăşi primăvara", urma să fie confiscat şi deturnat de propaganda comunistă în anul 1946, iar mai apoi versurile să fie înlocuite cu cele ale Mariei Ranteș.

”Mulţumim din inimă partidului" este o altă melodie care se transmitea de mai multe ori cu ocazia zilei de 1 Mai, dar numai în prima parte a zilei.

Versuri "Râde iarăşi primăvara"

Râde iarăşi primăvara
Peste câmpuri, peste plai,
Veselia umple ţara
C-a venit Întâi de Mai!

Muncitorii au pornit
Şi-ntr-un glas s-au înfrăţit!
Şi ei azi sărbătoresc
Unu mai muncitoresc.

Înfrăţiţi azi cu ţăranii,
Muncitorii-n joc şi cânt,
Prăznui-vor în toţi anii
Libertatea pe pământ.

Peste mări şi peste ţări
Se adună pe cărări
Lumea toată în alai
Pentru al nostru Întâi de Mai

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel