Caniculă în România. Ce obligații au angajatorii și ce amenzi riscă dacă nu aplică legea

Foto: pexels.com
Foto: pexels.com

Nerespectarea prevederilor legale privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă se sancționează cu amendă de la 1500 la 2500 de lei, conform Ministerului Muncii. 

Având în vedere că, în perioada următoare, pe teritoriul României sunt prognozate de temperaturi ridicate extreme, Inspecția Muncii va intensifica controalele la angajatori, în care, suplimentar tematicii propuse, va urmări modul de respectare a prevederilor O.U.G. nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Muncii. 

Prin temperaturi extreme ridicate se înţelege temperaturi exterioare ale aerului care depăşesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel (indicele de temperatură-umiditate ITU < 80 unități). 

Ce măsuri trebuie să respecte angajatorii

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri: 

- asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute;

- asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;

- trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Reducerea programului de lucru sau eșalonarea acestuia

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile menționate în  O.U.G. nr. 99/2000, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai lucrătorilor, vor respecta măsurile dispuse (reducerea programului de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru etc.) în conformitate cu art. 6 din același act normativ.

”Pe tot parcursul verii, vom intensifica acțiunile de control în sectoarele economice în care se lucrează în aer liber sau în spații deschise și în care se desfășoară activități care presupun efort fizic intens. Vom verifica respectarea prevederilor O.U.G nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă. Angajatorii sunt obligați să asigure condiții minime pentru menținerea stării de sănătate a salariaților, cum ar fi: reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea apei minerale, asigurarea ventilației la locul de muncă, alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus și alternarea efortului dinamic cu cel static, asigurarea echipamentului individual de protecție, reducerea duratei zilei de muncă sau eșalonarea zilei de lucru pe două perioade”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel