CANDIDAT PREZIDENȚIALE OFIȚER ACOPERIT: Traian Băsescu riscă închisoarea dacă deconspiră un ofițer acoperit

Președintele Traian Băsescu a dinamitat campania electorală cu anunțul pe care l-a făcut marți seară. Șeful statului a afirmat că printre candidații la prezidențiale există actuali sau foști ofițeri acoperiți și a precizat că la va dezvălui identitatea dacă nu o vor face din propria inițiativă. Ambele demersuri sunt însă pedepsite de lege, iar ofițerul acoperit care se deconspiră sau persoana care îi dezvăluie identitatea riscă ani grei de închisoare.

Citește și: Băsescu dinamitează campania: Ofițeri acoperiți printre candidați

Învitat la B1 Tv, Traian Băsescu a susținut că este obligația sa să dezvăluie lucrurile ascunse din CV-urile candidaților, pentru că populația are dreptul să știe pe cine votează: "Nu aș discuta subiectul în seara asta, încă mai cred că candidații au timp să-și completeze CV-ul, dacă au fost cumva ofițeri acoperiți sau nu".

Întrebat dacă își asumă dezvăluirea numelui candidatului care a fost ofițer acoperit, în caz că persoana în cauză n-o va face, președintele a răspuns: "Da, pentru că am obligația să o fac. Când discutăm despre funcția de președinte al României, nu poți să nu informezi. Nu spune nimeni să nu o facă Serviciul, dar candidatul are obligația să o facă".

Ofițerii acoperiți nu își pot divulga identitatea

Legile de funcționare ale celor mai importante servicii secrete, SRI și SIE, interzic însă ofițerilor acoperiți să își divulge propriile identități. 

Legea nr. 14 din 24 februarie 1992 privind organizarea şi Funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, actualizată până la data de 16 iulie 2003, prevede la articolul 37:

Cadrele militare şi angajaţii civili din Serviciul Român de Informaţii au obligaţia de a păstra cu stricteţe secretul de stat şi profesional, inclusiv după părăsirea în orice mod a serviciului. Orice divulgare a datelor sau informaţiilor cunoscute ca urmare a calităţii de salariat al Serviciului Român de Informaţii cu excepţia cazurilor autorizate de lege, este interzisă şi se pedepseşte conform legii.

Citește și: Șef SRI: Ofițerii acoperiți nu trebuie să candideze la Președinție


Și Legea nr.1/1998 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Informaţii Externe prevede, la articolul 18:

(1) Personalul Serviciului de Informaţii Externe are obligaţia de a păstra cu stricteţe secretul datelor şi al informaţiilor cunoscute, inclusiv după părăsirea în orice mod a acestuia.

(2) În mod excepţional, unele date şi informaţii pot fi comunicate numai în cazuri autorizate de lege, cu acordul prealabil al directorului Serviciului de Informaţii Externe.

(3) Divulgarea, în orice mod, a datelor sau a informaţiilor care fac obiectul activităţii Serviciului de Informaţii Externe este interzisă şi se pedepseşte conform legii.

Persoanele care divulgă informații secrete sau nepublice riscă inchisoarea

Noul Cod Penal prevede la capitolul care face referire la infracțiunile de serviciu sancțiuni dure pentru persoanele care divulgă informații secrete sau nepublice:

Art. 303 - Divulgarea informaţiilor secrete de stat

(1) Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de stat, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele unei persoane juridice dintre cele prevăzute în art. 176, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Deţinerea, fără drept, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce conţine informaţii secrete de stat, dacă poate afecta activitatea uneia dintre persoanele juridice prevăzute în art. 176, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Art. 304 - Divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice

(1) Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care ia cunoştinţă de acestea, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

(3) Dacă, urmare a faptei prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), s-a săvârşit o infracţiune împotriva investigatorului sub acoperire, a martorului protejat sau a persoanei incluse în Programul de protecţie a martorilor, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani, iar dacă s-a comis cu intenţie o infracţiune contra vieţii, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani.

Vezi și: Șef SIE: ce riscă Băsescu pentru avertismentul "ofițer acoperit"


Băsescu și-a lăsat o "portiță deschisă" în justiție

În aceeași emisiune, Traian Băsescu a explicat că cei care nu-și divulgă apartenența la un serviciu sunt susceptibili că acționează "la dublă comandă". El a precizat însă că are nevoie de o hotărâre judecătorească în demersul său.

"Voi fi în masură să vă aduc probe ce înseamnă acest dublu buton (...) Va trebui rapid o hotărâre judecătorească, pentru că altfel serviciul nu poate face publică apartenența sau fosta apartenență, dar nu poți fi președinte și să ai dublă comandă", a spus președintele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel