Când va trece România la moneda euro

Într-un comunicat al Ministerului Finanțelor se precizează   ținta Guvernului pentru  aderarea României la zona euro.

Ținta Guvernului pentru  aderarea României la zona euro a fost stabilită data de 1 ianuarie 2019, a anunţat, marţi, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, potrivit Agerpres. Voinea a participat la reuniunea Consiliului ECOFIN şi cea a Consiliului Guvernatorilor Băncii Europene de Investiţii, evenimente care s-au desfăşurat la Bruxelles.

"În contextul discuţiei miniştrilor referitoare la situaţia economică din UE şi prognoza de primăvară a Comisiei Europene, publicată în data de 5 mai a.c., ministrul Liviu Voinea a anunţat că, pe baza progreselor realizate în privinţa convergenţei reale şi nominale, a evoluţiei reformelor structurale şi a perspectivelor solide de creştere economica, Guvernul României a stabilit 1 ianuarie 2019 ca data tinta pentru aderarea României la zona euro', se arată într-un comunicat publicat de Ministerul Finanţelor Publice pe site-ul propriu.

La reuniunea ECOFIN s-au mai discutat propunerea de directiva privind taxa pe tranzacţiile financiare (aflată în faza preliminară) şi analiza realizată de către Comisia Europeana privind dezechilibrele macroeconomice cu care se confruntă unele state membre ale Uniunii Europene.

Termenul stabilit nu este în afara realității, spune Isărescu

La rândul său, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat marţi că obiectivul de adoptare a monedei unice europene în 2018 - 2019 nu este în afara realităţii, dar are nevoie de un consens politic puternic şi de evaluarea consecinţelor, în special a celor legate de alinierea preţurilor.

'Sprijinim orice obiectiv pe care factorul politic, într-o manieră consensualizată îl va stabili şi ne vom spune părerea dacă este realist sau nu. Despre 2018 - 2019 eu nu cred că este în afară de o anumită realitate, dar este bine, dacă ne ancorăm la acest obiectiv, să punem nişte termene intermediare, pentru că nu se va întâmpla aşa: la 1 ianuarie 2019 vine cineva cu bagheta şi gata, aţi intrat în zona euro. Trebuie să ştie oamenii despre ce este vorba', a declarat, marţi, guvernatorul BNR, în cadrul unei conferinţe de presă.

Citește și: Isărescu: Ce așteaptă România pentru a trece la moneda euro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel