Când pică Floriile în acest an

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Floriile sunt una din sărbătorile importante din calendarul creștin ortodox. În ce dată pică în 2023?

Ca în fiecare an, Floriile sunt sărbătorite cu o săptămână înainte de Paște. Acestea pică pe data de 9 aprilie în 2023. Creștinii ortodocși celebrează în această zi momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a intrat în Ierusalim. Înconjurat de cei 12 Apostoli, acesta a adus un motiv de bucurie mulțimii și a fost primit cu brațele deschise. Duminica Floriilor este o rememorare a clipei în care, în Ierusalim, s-au auzit cântece de bucurie. Imediat după aceasta, începe Săptămâna Patimilor, atunci când credincioșii își amintesc de chinurile prin care Mântuitorul a trecut.

Tradiții și obiceiuri

De Florii, este bine ca românii care merg la biserică să poarte ramuri de salcie. Acestea sunt asociate cu cele de finic și măslin, care l-au întâmpinat pe Iisus Hristos în momentul intrării în Ierusalim. Se pot pune la icoanele din casă, după ce sunt sfințite de preot.

O altă tradiție ne spune că locuința trebuie să fie foarte bine aerisită. Hainele pot fi scoase la aer în curte, semnificând „eliminarea” răului. Mormintele trebuie să fie stropite cu apă sfințită, iar crucile pot fi împodobite cu ramurile de salcie sau cu florile de primăvară. Încă din cele mai vechi timpuri, în ziua de Florii nu era indicat să te speli pe cap. Dacă totuși alegi să faci acest lucru, tradițiile de altădată ne spun că este bine să o faci cu apă sfințită.

În unele regiuni, în ziua de Florii se coc pâini din grâu, numărul acestora fiind echivalent cu cel al membrilor din casă. După ce sunt împletite și aranjate, acestea pot fi date de pomană persoanelor cu mai puține posibilități.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel