EXCLUSIV  Cancun, 2021. MAE, răspuns pentru DCNews. Fără consul și ambasador în Mexic. Ce alerte au primit românii pe aeroport și cum pot face dovada că au fost acolo

Cancun, 2021. MAE, răspuns pentru DCNews. Fără consul și ambasador în Mexic. Ce alerte au primit românii pe aeroport și cum pot face dovada că au fost acolo
Cancun, 2021. MAE, răspuns pentru DCNews. Fără consul și ambasador în Mexic. Ce alerte au primit românii pe aeroport și cum pot face dovada că au fost acolo

MAE a răspuns pentru DCNews.ro la mai multe întrebări referitoare la situația din Mexic. 

Iată, mai jos, răspunsurile integrale MAE: 

1. Când și-a dat demisia consulul din Mexic? 

Ministerul Afacerilor Externe precizează că funcționarul care îndeplinea atribuțiile consulare în cadrul Ambasadei României la Ciudad de Mexico și-a încheiat misiunea la termenul prevăzut – la data de 9 ianuarie 2021. În acest context, până la sosirea la post a unui funcționar consular, atribuțiile consulare sunt îndeplinite, temporar, de către însărcinatul cu afaceri ad interim al României în Statele Unite Mexicane, domnul Ionuț-Marian Vâlcu. De asemenea, MAE menționează că România are 3 consuli onorifici în Statele Unite Mexicane: Eduardo de Martín Albor Villanueva, consul onorific al României la Cancún, Sergio A. de la Maza Jiménez, consul onorific al României la Veracruz și Francisco Borrego Estrada, consul onorific al României la Guadalajara. Totodată, un consul din cadrul Consulatului General al României la Miami s-a deplasat în Mexic pentru a susține eforturile echipei din cadrul Ambasadei României în Mexic, pe fondul nevoii intensificate de asistență consulară. 

2. Noul ambasador a ajuns la post? 

În momentul de față, Ambasada României în Mexic este condusă de însărcinatul cu afaceri ad interim, domnul Ionuț-Marian Vâlcu. Ambasadorul desemnat al României în Mexic, domnul Marius Lazurca, urmează să-și preia mandatul în perioada imediat următoare. 

3. Ce alertă de pe pașapoartele românești a fost invocată ca refuz pentru intrarea românilor în țară?

Conform datelor comunicate de autoritățile mexicane, decizia inițială de nepermitere a intrării cetățenilor români a fost generată de o alertă de securitate care, în mod eronat și contrar practicii internaționale, viza în general cetățenii români. MAE reamintește că, în urma demersurilor politico-diplomatice, inclusiv convorbirea telefonică a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul mexican din cursul serii de 3 februarie a.c., autoritățile mexicane au dispus, în regim de urgență, retragerea acestei alerte cu caracter general și au reluat evaluările individuale ale cetățenilor români care se aflau la acel moment în aeroportul din Cancun. 

4. Cum pot dovedi persoanele care au fost trimise înapoi din Mexic că au fost vreodată acolo, în lipsa unei înregistrări în acest sens? 

Potrivit informațiilor comunicate de autoritățile mexicane, în cazul unui refuz al permiterii intrării pe teritoriul acestui stat, Institutul Național de Migrație va prezenta persoanei respinse spre luare la cunoștință documentul cu justificarea refuzului de a permite intrarea în Mexic. Acesta este redactat în limba oficială a țării (spaniolă), iar cetățeanul străin poate refuza semnarea documentului dacă nu înțelege conținutul acestuia. 

În situația în care cetățeni români cărora nu le-a fost permisă intrarea în Mexic nu au primit din partea autorităților mexicane de imigrație un document cu justificarea motivelor, aceștia pot semnala acest fapt autorităților mexicane, inclusiv prin Ambasada Statelor Unite Mexicane la București. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel