Camera Deputaţilor şi Senatul, în noua formulă rezultată după alegeri. Ședința, prelungită. Vot pentru preşedintele Camerei / VIDEO

Cele două Camere ale noului Parlament, ales în urma scrutinului din 6 decembrie, s-au întrunit, luni, în şedinţe separate de deschidere a legislaturii 2020-2024, la convocarea preşedintelui Klaus Iohannis.

UPDATE: Ludovic Orban este noul preşedinte al Camerei Deputaţilor, cu 179 de voturi pentru. Alfred Simonis (PSD) a obţinut 110 voturi.

UPDATE:

- Deputaţii au început să voteze pentru alegerea preşedintelui Camerei şi pentru membrii Biroului permanent. Pentru funcţia de preşedintele al Camerei Deputaţilor candidează Ludovic Orban (PNL) şi Alfred Simonis (PSD). Votul este secret cu buletine de vot.

- Şedinţa plenului Camerei Deputaţilor a fost reluată, în noaptea de luni spre marţi, iar preşedinte de şedinţă este un alt decan de vârstă - Iusein Ibram de la grupul minorităţilor naţionale. Liderul grupului parlamentar al PNL, Gabriel Andronache, a anunţat că s-a decis la nivelul Comitetului liderilor să se continue şedinţa de plen şi să fie întrebaţi decanii de vârstă, în ordine descrescătoare, dacă vor să conducă şedinţa. Cel care a acceptat să fie preşedinte de şedinţă a fost Iusein Ibram. Prin vot s-a decis şi prelungirea programului de lucru după ora 24.00. De asemenea, s-a decis să fie ales în această şedinţă preşedintele Camerei Deputaţilor, dar şi componenţa Biroului permanent.

- Ședința a fost din nou întreruptă.

- Parlamentarii de Bucureşti, printre care Ludovic Orban (PNL) şi Alexandru Rafila (PSD) au depus jurământul în jurul orei 23.00.

-  Festivitatea de depunere a jurământului de către senatori s-a încheiat, decanul de vârstă Ion Prioteasa anunţând că la şedinţa de luni au fost prezenţi 133 de senatori.

LIVE TEXT:

- Deşi şedinţele din Camera Deputaţilor şi Senat urmau a se relua de la ora 16.00, lucrările nu au început nici acum. Potrivit lui Lucian Romaşcanu (PSD) lucrările ar urma să se reia la ora 18.30.

- Ora 18.40. A reînceput şedinţa de validare a mandatelor de deputat la Camera Deputaţilor.

Camera Deputaţilor şi Senatul sunt considerate legal constituite după validarea a două treimi din mandatele de deputaţi, respectiv al senatorilor şi după depunerea jurământului de către aceştia. Parlamentarii care refuză depunerea jurământului sunt consideraţi invalidaţi.

- Ora 18.50. Se intonează Imnul Naţional la Camera Deputaţilor. Urmează depunerea jurământului de către deputaţii ale căror mandate au fost validate.

- Ora 19.00: Începe ceremonia de depune a jurământului şi la Senat. 

- În momentul depunerii jurământului, unii dintre parlamentari - deputaţi şi senatori - şi-au îndepărtat masca de la gură. 

Care este configuraţia politică a noului Parlament



În urma scrutinului din 6 decembrie, au fost aleşi în total 466 de parlamentari - 330 de deputaţi şi 136 de senatori, conform listelor transmise de Biroul Electoral Central.

PSD deţine 47 mandate la Senat şi 110 mandate la Camera Deputaţilor, PNL - 41 la Senat, respectiv 93 la Camera Deputaţilor. Alianţa USR PLUS are 25 de mandate la Senat şi 55 la Camera Deputaţilor, iar Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) - 14 la Senat şi 33 la Camera Deputaţilor. UDMR a obţinut 9 mandate la Senat şi 21 la Camera Deputaţilor.

De asemenea, 18 mandate de deputat au fost atribuite reprezentanţilor minorităţilor naţionale, potrivit Agerpres.

VIDEO LIVE:

Ședința în plen a Camerei Deputaților României din 21 decembrie 2020:

Ședința în plen a Senatului României din 21 decembrie 2020:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel