Cambridge Analytica. Percheziţie la sediul companiei

Autoritatea britanică de reglementare însărcinată cu protecţia datelor efectuează vineri seara o percheziţie la birourile londoneze ale societăţii Cambridge Analytica.

Societatea este acuzată că ar fi obţinut datele a milioane de utilizatori ai reţelei Facebook fără consimţământul acestora, transmite AFP. Un număr de 18 persoane din cadrul Information Commissioner's Office (ICO) au ajuns la sediul britanic al companiei la puţin timp după ce autoritatea independentă pentru protecţia datelor cu caracter personal a obţinut un mandat de percheziţie eliberat, după o şedinţă de mai multe ore, de un judecător de la Înalta Curte din Londra.

ICO ceruse această măsură pentru a putea 'percheziţiona serverele' Cambridge Analytica şi 'a efectua o verificare a datelor'. Potrivit DPA, în primele comentarii publice făcute după implicarea Facebook în scandalul Cambridge Analytica, Mark Zuckerberg a recunoscut miercuri că reţeaua sa socială a greşit şi a abuzat de încrederea utilizatorilor.

Firma Cambridge Analytica din Regatul Unit este în centrul atenţiei de la sfârşitul săptămânii trecute, când s-a aflat că a utilizat datele personale a circa 50 de milioane de utilizatori ai reţelei Facebook, fără acordul acestora, pentru a le utiliza în campania electorală din 2016 a preşedintelui SUA, Donald Trump.

Aplicaţia 'thisisyourdigitallife'

Cambridge Analytica a folosit, se pare, aplicaţia 'thisisyourdigitallife' dezvoltată de profesorul de psihologie Aleksandr Kogan de la Universitatea din Cambridge. Aplicaţia a fost instalată de circa 300.000 de persoane, care au permis astfel accesul atât la datele lor, cât şi ale prietenilor lor din reţea, ceea ce a însemnat un total de zeci de milioane de utilizatori ai Facebook.

'A fost un abuz de încredere între Kogan, Cambridge Analytica şi Facebook', a scris Zuckerberg pe pagina sa din propria reţea. 'Dar a fost şi un abuz de încredere între Facebook şi oamenii care îşi pun datele la dispoziţia noastră şi se aşteaptă să le protejăm. Trebuie să rezolvăm asta', a recunoscut el.

[citeste si]

Fondatorul şi principalul acţionar al Facebook a anunţat planuri de auditare a aplicaţiilor suspecte, restrângerea accesului dezvoltatorilor la date şi introducerea unui instrument pentru utilizatori, care să le permită să afle ce aplicaţii au acces la datele lor şi să revoce cu uşurinţă permisiunile de acces. Facebook a aflat încă din 2015 că Alexandr Kogan a pus datele obţinute de aplicaţia sa la dispoziţia Cambridge Analytics.

Reţeaua socială a cerut ambelor părţi să şteargă toate datele obţinute fără autorizaţie şi să confirme ştergerea, ceea ce Zuckerberg susţine că s-a întâmplat. El afirmă că a aflat abia la sfârşitul săptămânii trecute, din presă, că este posibil să nu fi fost şterse informaţiile respective.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel