Calvarul unui martor sub acoperire: Mi s-a cerut 100.000 de euro pentru a nu fi dat pe mâna interlopilor

Scandalul de la Oficiul pentru Protecția Martorilor, în urma căruia șeful instituției, chestorul Adrian Bărăscu a fost reținut, scoate la lumină fapte greu de crezut. Una dintre cele mai secrete instituții ale Poliției se dovedește că era mână în mână cu interlopii. Un fost martor sub acoperie a rupt tăcerea și a povestit prin ce a trecut în perioada cât s-a aflat sub protecția Oficiului. 

Acesta a ieşit din program în urmă cu doi ani, deşi cazul în care era folosit se află în desfăşurare şi vizează destructurarea unui grup infracţional deosebit de periculos din România. Anchetatorii se chinuie de mai bine de 10 ani să-i bage după gratii pe membrii grupului.

Martorul L.C. a fost băgat în programul de protecţie a martorilor în 2009. Ofiţerii de la Oficiu i-au dat o altă identitate şi s-au oferit să-l protejeze pentru ca acesta să poată depune mărturii absolut relevante în dosar, fără a deveni ţinta unei răzbunări. Lucrurile nu au stat nici pe departe aşa, după cum mărturiseşte bărbatul.

"Timp de cinci ani, cât am fost în program, nimeni nu s-a folosit de informaţiile mele, nu am fost audiat. Procurorul era minţit, cred, de către ofiţerii de la Oficiu, când se duceau probe la dosar, pentru că pe mine nu mă asculta nimeni. Dacă la început mi-a fost frică, după un an am început să trăiesc doar teroare!", a povestit bărbatul, pentru libertatea.ro.

L.C. a descoperit pe parcursul celor cinci ani, cât a fost mutat în cele mai obscure locuri pe care le-a văzut în viaţa lui, că oamenii care trebuiau să-l protejeze aveau să-i facă şi cele mai mari probleme.

[citeste si]

"Când eram mutat, veneau câte 10-15 ofițeri. Ca în filme, unii erau poliţiştii buni, alţii, ăia răi. Doi îmi spuneau: stai liniştit, te caută ăştia, te mutăm iar. Eu patru ani nu am putut să zic nimic. La început ţineam legătura zilnic cu ei, dar după un timp, când îi sunam să mă plâng de condiţii, îmi spuneau că sun prea des. Îi deranjam. Dar eu nu aveam nici WC în curtea caselor unde eram cazat şi nici lumină. Dar ştiu că trebuia să primesc o chirie care se deconta cu 250 de euro. Banii ăştia rămâneau la ei, iar pe mine mă cazau în case bătrâneşti, în vârf de deal. Cum a fost combinaţia unui poliţist care m-a trimis în casa mătuşii lui", continuă dezvăluirile martorul sub acoperire.

Şi-a dat seama că siguranţa lui atârnă de un fir de aţă sau de noroc mai bine zis, când unul dintre ofiţerii din cadrul Oficiului l-a ameninţat că-i va dezvălui identitatea.

“Deşi teoretic eram mereu supravegheat, cineva folosea tehnici pur mafiote de ameninţare şi găseam trandafiri roşii la uşă. Am stat doar închis în casă, mi-era frică să ies şi un ofiţer mi-a spus odată că, dacă nu-i dau 100.000 de euro, le va spune... (n.r. - membrilor grupului infracţional) unde mă ascund. Nu puteam să cred. Mi-a zis apoi că glumeşte. Dar am aflat de la altul că se pusese o recompensă de aceeaşi sumă pe capul meu şi un avocat din Timişioara era plătit ca să mă caute”, îşi aminteşte L.C.

Şeful Oficiului pentru Protecţia Martorilor, Adrian Bărăscu, a fost arestat pentru 10 infracţiuni, printre care folosirea banilor instituţiei în interes propriu, persecutarea martorilor şi executarea unor misiuni fictive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel