"Calul troian" rus, oprit la graniță de Ucraina. Trei scenarii pentru acțiunile lui Putin

Convoiul de aproximativ 300 de camioane rusești se apropie de granița ucraineană. Moscova susține că acțiunea sa este una pur "umanitară", care nu ascunde motive ulterioare, în timp ce Vestul se teme că ajutorul este de fapt preludiul unei invazii militare.

Între timp, Organizația Națiunilor Unite spune că numărul persoanelor ucise în estul Ucrainei s-a dublat în ultimele două săptămâni. Un purtător de cuvânt a precizat că bilanțul deceselor a ajuns la 2.086, față de 1.129 în iulie. Alte 4.953 de persoane au fost rănite în confruntările dintre forțele guvernamentale și separatiștii pro-ruși (sursa).

Rusia pretinde că tocmai din pricina acestei situații umanitare dezastruoase dorește să ajute Ucraina cu aproximativ 300 de camioane încărcate cu alimente, saci de dormit și generatoare. Într-un moment în care armata ucraineană bifează importante victorii strategice împotriva separatiștilor, Kievul și aliații săi vestici se tem că prelatele camioanelor ascund de fapt arme pentru rebeli, convoiul umanitar fiind, în realitate, o invazie informală.

"Cinismul Rusiei nu are limite"

Ministrul de Interne al Ucrainei, Arsen Avakov, a scris miercuri pe Facebook că "niciun 'ajutor umanitar' al lui Putin" nu va intra pe teritoriul regiunii Harkov și a denunțat convoiul ca fiind "o provocare a unui agresor cinic".

În termeni similari a expediat și premierul Ucrainei gestul Rusiei, numindu-l unul "cinic".

Rusia își stabilește o bază aeriană într-o țară vecină

"Nivelul cinismului Rusiei nu cunoaște limite. Prima oară trimit tancuri și bandiți care trag în ucraineni, iar mai apoi livrează apă și sare", a declarat Arseni Iațeniuk în cadrul unei întâlniri guvernamentale.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național al Ucrainei pentru Securitate și Apărare, Andriy Lisenko, a afirmat că nu va fi permis accesul convoiului de camioane în Ucraina pentru că acțiunea nu a fost certificată de către Crucea Roșie.

Camioanele albe, fără plăcuțe de înmatriculare, au plecat din apropierea Moscovei marți dimineață și ajung în Estul Ucrainei într-o zi sau două.

Kievul lansează trei scenarii

Ofițerul de presă al președintelui Ucrainei, Sviatoslav Tsegolko, a spus că Rusia a refuzat ca întreg conținutul camioanelor să fie reîncărcat în vehicule ale Crucii Roșii, motiv pentru care acestea vor fi stopate la graniță.

Economia Germaniei resimte sancțiunile împotriva Rusiei

El a arătat că există trei scenarii privind viitoarele evoluții în problema "ajutorului umanitar" rusesc (sursa):

1. Invadarea directă a teritoriului ucrainean sub pretextul livrării unei încărcături umanitare;

2. Provocări cu încărcătura pe teritoriul regiunii Harkov cu o mare probabilitate de agresiune din partea Rusiei;

3. Ajutorul pentru Luhansk va trece prin punctul de control cel mai apropiat de acest oraș. Lucrătorii vamali, soldații și reprezentanții OSCE vor putea să scaneze încărcătura la granița ruso-ucraineană. Misiunea se va deplasa prin teritoriul controlat de militanți. După sosirea la Luhansk, Crucea Roșia le va distribui ajutoarele civililor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel