Urmărește emisiunea live


Călin Popescu Tăriceanu: Ceea ce s-a întâmplat la ANRP este condamnabil

Legea restituirii nu a fost proastă, însă ceea ce s-a întâmplat la ANRP, unde traficul de influență și corupția a făcut ca lucrurile să funcționeze bine pentru unii și deloc bine pentru alții, este condamnabil, a declarat, vineri, la interviurile DC News Live, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat de către analistul politic Bogdan Chirieac dacă are în vedere abrogarea sau schimbarea, sau desființarea ori întărirea ANR, în contextul în care Legea restiturii, dată în 2005, a dat naștere la abuzuri înspăimântătoare, președintele Senatului a răspuns: "Nu legea restituirii a fost proastă, ci anumite mecanisme, nici acelea toate, care au funcționat în procesul de restituire.

Ceea ce s-a întâmplat la ANRP, unde traficul de influență și corupția a făcut ca lucrurile să funcționeze bine pentru unii și deloc bine pentru alții, este condamnabil. Dar ele au funcționat pe baza unor dosare care erau scoase din teancul respectiv, dacă erau la despăgubire, au funcționat samsarii de drepturi litigioase și așa mai departe și ceea ce s-a întâmplat este următorul lucru: mulți dintre proprietarii reali s-au trezit cu un procent, 10% probabil din valoarea drepturilor pe care le câștigaseră în instanță, și ceilalți au câștigat restul, care au avut posibilitatea să ia dosarul și să-l pună la suprafață pentru despăgubire, dar sigur cu complicitățile vinovate ale unora dintre funcționarii de la ANRP. Prin urmare, unul este procesul de despăgubire pentru foștii proprietari, care este corect principial și care trebuie să funcționeze. Ceea ce se întâmplă însă la ANRP, vedem, și-a dat demisia președintele ANRP, pentru că instanțele ajung să-i condamne pe ei și să plătească ei amenzi, pentru că nu pot să soluționeze în termen anumite dosare, mai ales în momentul în care s-au constatat atâtea nereguli", a declarat Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu, despre reducerea numărului de parlamentari: Se va petrece, este necesară

Pe de altă parte, președintele Senatului susține că Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) ar trebui lăsată să-și continue activitate, dar corect, conform prevederilor legale.

"Dacă vrem să punem acolo puțin lucrurile în ordine, ar fi trebuie să dăm posibilitatea ANRP-ului să-și facă treaba așa cum a făcut-o în ultima perioadă, corect, bazată pe lege, și sigur ca instanțele să fie la curent cu această situație și să nu introducă un factor bulversator care duce în final la stoparea întregului proces. Pentru că, în locul d-lui Băieșu, nu cred că va fi altcineva dispus să se ducă să preia președinția ANRP și să plătească amenzile personal din buzunar. Aici avem o chestiune care trebuie reglementată într-un fel și văd că apar situații de genul acesta care trebuie soluționate cât mai rapid.

Însă, procesul de despăgubire al proprietarilor, pe care l-am inițiat în 2005, trebuie să continue, și văd că Guvernul a alocat în continuare sume ca ac proces firesc de remediere a măsurilor luate în perioada comunistă să poată să fie dus la bun sfârșit", a conchis Călin Popescu Tăriceanu în privința acestui subiect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel