Calendarul zilei, 28 aprilie. Ziua în care Mussolini a fost executat

Benito Mussolini
Benito Mussolini

Pe 28 aprilie 1945, Benito Mussolini, conducătorul Italiei fasciste, alături de amanta sa, Clara Petacci, au fost împuşcaţi  de către un pluton de execuţie format din membri ai mişcării italiene de rezistenţă.

În primăvara lui 1945, Benito Mussolini, împreună cu amanta sa au fugit în Elveţia. Cei doi s-au ascuns într-o vilă pe malul lacului Como, vilă ce fusese pregătită ca refugiu în caz de nevoie. Partizanii italieni comunişti i-au recunoscut, însă, pe cei doi şi i-au capturat la Dongo, localitate aflată în apropierea lacului.

Fără nicio judecată, doar invocând motivul vag "pentru crime împotriva poporului italian", cei doi au fost executaţi.

Cadavrele au fost aduse la Milano şi atârnate cu capul în jos, agăţate de călcâie în piaţa publică, împreună cu cadavrele altor foşti demnitari fascişti.

Craniul lui Mussolini a fost strivit. Mai târziu, rămăşiţele pământeşti ale lui "Il Duce" au fost înmormântate în secret, de teama unor demonstraţii. În 1958, la cererea văduvei sale, Benito Mussolini a fost deshumat şi înmormântat lângă Predappio.

Semnificaţii ale zilei de 28 aprilie:

1874 - S–a născut lingvistul şi publicistul austriac Karl Kraus. ("Literatura demolată", "Ultimele zile ale omenirii") (m. 12 iunie 1936).

1908 - S-a constituit Societatea Scriitorilor Români, al cărei prim preşedinte a fost Cincinat Pavelescu.

1919 - Conferinţa de Pace de la Paris a aprobat Pactul Societăţii Naţiunilor, act fundamental pe baza căruia a fost creată şi şi-a desfăşurat activitatea Societatea Naţiunilor.

1923 - A fost inaugurat stadionul Wembley din Londra.

1930 - România a semnat, la Paris, patru acorduri prin care erau reglementate complet şi definitiv obligaţiile financiare ce îi reveneau Ungariei potrivit prevederilor Tratatului de la Trianon şi armistiţiului din data de 3 noiembrie 1918.

1969 - Generalul Charles de Gaulle a fost ales preşedinte al Franţei.

1973 - A fost semnat, la Bucureşti, un Acord între guvernul României şi cel al Statelor Unite ale Americii, privind garantarea reciprocă a investiţiilor.

1990 - Consiliul Europei adoptă o declaraţie comună, prin care hotărăşte extinderea relaţiilor cu ţările Europei Centrale şi de Est.

1996 - A murit poetul Alexandru Jebeleanu (n. 7 octombrie 1923). (Sursa: descoperă.ro)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel