Calendarul alegerilor din țările membre Schengen în 2023. Noroc sau ghinion pentru România?

Țara unde prezenţa la vot la alegerile parlamentare a fost de numai 8,8%   Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Element5 Digital)
Țara unde prezenţa la vot la alegerile parlamentare a fost de numai 8,8% Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Element5 Digital)

Anul 2023 nu este lipsit de pericole pentru România, privind cu atenție alegerile din Austria.

În cazul în care partidul lui Karl Nehammer, cancelarul austriac, va pierde alegerile (regionale) din Austria Inferioară, România ar putea să stea liniştită, anul viitor, fiind sprijinită de restul partidelor din Austria în ceea ce privește aderarea la Schengen. Dar există şi alte pericole, dat fiind faptul că în mai multe ţări membre vor avea loc alegeri - Slovacia  (parlamentare anticipate), Cehia (prezidenţiale), Danemarca (parlamentare).

Conform sondajelor, partidul lui Nehammer ar urma să obțină un rezultat foarte slab. În caz contrar, dacă acesta va câștiga alegerile, statele mai sus amintite ar putea să urmeze acelaşi drum pe care au pornit austriecii, înainte de votul din JAI care ţine România la uşa Schengen. Ce i-ar motiva? Beneficiul electoral. Iar printre primii care ar putea "să se bage" s-ar număra populiştii, în cazul lor fiind cel mai uşor să îi discrimineze pe alţii, să creeze false pericole.

În ceea ce priveşte Cehia, deşi ne-a sprijinit, nu se ştie ce ar putea să se întâmple după alegeri.

Amintim că Austria a blocat aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, în data de 8 decembrie, pe motiv că prin aceste ţări ar trece mulţi migranţi care ajung apoi în Vestul Europei. Însă, în același timp, a fost de acord cu aderarea Croaţiei, în ciuda datelor prezentate de Frontex care arată că cei mai mulţi migranţi din Vestul Europei au ales ruta Balcanilor de Vest. 

Karl Nehammer a susținut că 20.000 de migranți care au ajuns ilegal în Austria au trecut prin România. Mai mult, acesta spune că Poliția Română știe de acest lucru, pentru că i-a înregistrat.

"Poziția Austriei e să susținem Bulgaria și România. Nu e vorba despre o țară împotriva altei țări. Dar trebuie să știți că în Austria avem peste 75.000 de migranți. Și știm din investigațiile poliției austriece că 20.000 de migranți ilegali au trecut prin România. Și trebuie să găsim o soluție”, a declarat cancelarul Karl Nehammer.

Întrebat de jurnaliști cum argumentează aceste cifre, dat fiind faptul că România spune că sunt false, Karl Nehammer a răspuns: ”Poliția Română îi știe pe acești oameni înregistrați în România. E o problemă de securitate pentru toată Europa. Trebuie să rezolvăm împreună această chestiune”.

Între timp, în România...

Preşedintele Klaus Iohannis spune că singura cale de a rezolva problema aderării României la Spațiul Schengen este diplomaţia. De asemenea, premierul Nicolae Ciucă afirmă că respectă deciziile cetăţenilor români în privinţa companiilor austriece, fără a încuraja o anumită poziţionare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel