CALENDAR ORTODOX. SFANTA ECATERINA, rugaciune si traditii

CALENDAR ORTODOX. SFANTA ECATERINA, rugaciune si traditii Astăzi este prăznuită Sfânta Muceniță Ecaterina. 

CALENDAR ORTODOX. SFANTA ECATERINA, rugaciune si traditii Superstițiile și tradițiile occidentale despre Sfânta Ecaterina sunt asociate mai ales cu sosirea iernii și aflarea de către fetele nemăritate încă a bărbatului ursit.

Din cele mai vechi timpuri, de această sărbătoare au fost legate tradiții și superstiții. Se spunea că fetele care posteau în această zi reușeau să-și găsească alesul. Tradiția este valabilă și pentru femeile căsătorite, cu probleme în căsătorie, se spune că dacă postesc, soțul lor se va îndrepta. Sfânta Ecaterina se spune că este ocrotitoarea casatoriilor. 

Pe 25 noiembrie, în Belgia, dacă ninsoarea a acoperit pământul , se spune că Sfânta Ecaterina se arată cu un voal alb, anunțând astfel o iarnă foarte grea.

Femeile din Franța și Marea Britanie sărbătoresc această zi în moduri deosebite. În Franța, femeile nemăritate de peste 25 de ani își trimit cadouri între ele, se felicită, iar prietenii le fac bonete fie de culoarea galbenă (credință), fie verde (înțelepciune), participând chiar la parade cu aceste bonete. Femeile singure din Marea Britanie participă la parade ce se încheie cu focuri de artificii. 

Rugăciune către Sfânta Ecaterina

O, Sfântă Mare Muceniţă Ecaterina, bucuria negrăită a îngerilor şi oglinda frumuseţii fecioarelor, ceea ce ai strălucit prin curăţia minţii în chip minunat, tuturor izvorând razele înţelepciunii Soarelui dreptăţii, luminează şi întunericul sufletului meu şi cerul inimii îl încununează cu stele de gânduri îngereşti.

Ca o lună te-ai înălţat în întunericul păgânătăţii şi ai atras în jurul tău noi stele ale mărturisirii Cuvântului, pe filosofi şi pe mulţi din palatul împărătesc, făcând bucurie îngerilor pentru pocăinţa acestora. Vistieria cea săracă a inimilor noastre o umple cu talanţii rugăciunilor tale, ca să cumpărăm noi de la Hristos ,,aur lămurit în foc", ,,veşminte albe" spre a acoperi goliciunea sufletului şi ,,alifie" pentru a unge ochii inimii cei înceţoşaţi de somnul păcatelor.

Pe Maica Domnului avându-O mijlocitoare osârdnică înaintea Împăratului vieţii, te-ai învrednicit a intra în cămara Mântuitorului împreună cu fecioarele cele înţelepte şi acum te veseleşti împreună cu îngerii de moştenirea Tatălui Celui Ce cu dreapta Sa te-a împodobit cu strălucita cunună a darurilor Duhului. Fii şi nouă caldă rugătoare către Maica Luminii, ca să umple candelele stinse ale sufletului nostru cu untdelemnul rugăciunii şi să ne arate şi pe noi făclii ale mărturisirii Cuvântului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel