Calendar ortodox 1- 7 ianuarie 2024. Trei zile de sărbătoare cu cruce roșie. Sărbătoriții săptămânii

foto pexels
foto pexels

În săptămâna 1 - 7 ianuarie sunt trei sărbători cu cruce roșie. 

Anul începe cu sărbătoarea cu cruce roșie, marcată în calendarul creștin ortodox ca ”Tăierea Împrejur cea dupa trup a Domnului; Sfântul Vasile cel Mare (Anul Nou. Tedeum)”. 

Vineri este Ajunul Bobotezei, dar nu este marcat în vreun fel în calendar. Sâmbătă, în schimb, avem Boboteaza - Botezul Domnului, sărbătoare cu cruce roșie.

”Pe data de 6 ianuarie, creștinii ortodocși prăznuiesc Botezul Domnului sau Bobotează. Această sărbătoare reprezintă botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul. În ajunul și în ziua de Bobotează, în toate bisericile ortodoxe, cu puterea Duhului Sfânt, la rugăciunile arhiereilor și preoților se sfințește aghiasma cea mare” arată creștinortodox.ro

De asemenea, duminică este cruce roșie, fiind Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. 

”În fiecare an, pe data de 7 ianuarie prăznuim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a semintiei lui Aaron. Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului sau” mai arată sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel