Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare mare, 27 ianuarie - Cruce neagră

Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare mare, 27 ianuarie - Cruce neagră. Pe data de 27 ianuarie se face pomenirea Aducerii moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur.

În ziua în care se face pomenirea Aducerii moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur, se aminteşte că acesta a acuzat-o pe împărateasa Eudoxia că şi-a însuşit via văduvei Calitropia, scrie crestinortodox.ro.

Sfântul Ioan Gură de Aur a fost izgonit de două ori din scaunul patriarhal, ca după un timp, să fie rechemat în scaunul patriarhal. A treia şi cea din urmă dată a fost trimis la Cucus. De aici a fost dus la Aravissos şi apoi la Pitius, unde a murit în anul 407. A fost îngropat în Comane.

În anul 434, unul dintre ucenicii săi, numit Proclu (434-447), ajungând Patriarh de Constantinopol, a cerut voie împăratului bizantin Teodosie, să aducă în Constantinopol trupul Sfântului Ioan Gură de Aur. Abia în anul 438 creştinii au reuşit să aducă trupul Sfântului Ioan Gură de Aur în capitala Imperiului Bizantin.

Moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur au fost duse mai întâi în Biserica Sfântului Apostol Toma, numită "a lui Amantie", iar după aceea la Biserica Sfântă Irina. A doua zi, dis de dimineaţă, Sfintele sale Moaşte au fost duse în Biserica Sfinţii Apostoli. Potrivit Tradiţiei, în momentul în care au fost aşezate în această din urmă biserica, din gura Sfântului Ioan s-au auzit cuvintele: "Pace tuturor."

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy