Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 29 octombrie 2019

Sebastian Florea / 29 oct 2019 / 07:55 Salveaza PDF Comentarii

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 29 octombrie 2019. Pe data de 29 octombrie, este prăznuită Sfânta Preacuvioasa Mare Mucenita Anastasia Romana.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 29 octombrie 2019 - Sfânta Preacuvioasa Mare Mucenita Anastasia Romana a trăit în vremea împăraților păgâni Deciu (249-253) și Valerian (253-260). A rămas orfană de ambii părinți la vârstă de trei ani. A fost luată spre creștere de stareță unei mănăstiri de lângă Roma, care se numea Sofia.

Sfânta Preacuvioasa Mare Mucenita Anastasia Romana s-a făcut vestită printre creștini datorită frumuseții duhovniceșți, iar printre păgâni, datorită frumuseții trupești.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 29 octombrie 2019 - Guvernatorul pagan Probus, auzind de frumusețea ei, a trimis soldați la mănăstirea în care această viețuia, că să o aducă pe Anastasia înaintea lui. Adusă înaintea guvernatorului, ea și-a declarat credință în Hristos. Guvernatorul a încercat mai întâi să o ademenească pe Anastasia, căci dorea să o ia de soție, apoi a trecut la sinistre amenințări.

Însă, muceniță a răspuns: "Gata sunt să mor pentru Dumnezeul meu nu doar o dată, ci și de sute de ori, de este cu putință." Monahia Anastasia a fost supusă multor chinuri: i s-au tăiat sănii și limba, iar în cele din urmă a fost omorâtă prin decapitare în afară cetății.

În Mănăstirea Grigoriu se pastrează gambele, talpă stânga, mâna dreapta a moaștelor Sfintei Anastasia Română.

Numele Anastasia înseamnă înviere.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 29 octombrie 2019 - Troparul Sfintei Cuvioase Muceniţe Anastasia Română

Glasul 4

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Anastasia, strigă cu glas mare: pe Ține, Mirele meu, Te iubesc și pe Ține căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Ține, că să împărățesc întru Ține; și mor pentru Ține, că să viez pentru Ține; ci, că o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, că un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Cuvioase Muceniţe Anastasia Română

Glasul 3

Fecioara astăzi...

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 29 octombrie 2019 - Cu apele fecioriei curăţindu-te, cuvioasă, cu sângele muceniciei încununându-te, Sfântă Muceniţă Anastasia, dai celor ce sunt în nevoi tămăduiri de boli şi mântuire celor ce se apropie către ține din inimă; că tărie ţi-a dat ţie Hristos, Mirele tău, Cel Ce izvorăşte har pururea curgător.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 29 octombrie 2019 - Tot astăzi, facem pomenirea:

- Sfântului Cuvios Avraamie și a Mariei, nepoata să;

- Sfântului Mucenic Chiril;

- Sfinților Mucenici Min și Mineu;

- Sfântului Sava Stratilatul;

- Sfintei Cuvioase Ana;

- Sfintei Mucenite Melitina;

- Sfântului Sfințit Mucenic Atanasie.

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.28