Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 11 iunie 2021. Cui să-i spui "La mulți ani!", azi

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 11 iunie 2021. Pe data de 11 iunie, este prăznuit Sfîntul Luca al Crimeei. De asemenea, este amintit Sfântul Vartolomeu.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 11 iunie 2021. Sfântul Luca al Crimeei s-a născut în data de 27 aprilie 1877 şi a murit pe 11 iunie 1961. Sfintele sale Moaşte se află în oraşul Sinferopol, din Crimeea. În pofida terorii regimului bolşevic, el a refuzat în mod categoric să facă operaţii fără a avea în sală icoana Maicii Domnului, scrie creștinortodox.ro. Pentru dragostea şi credinţa lui în Iisus Hristos, el a pătimit mult în temniţele comuniste.

Troparul Sfântului Luca al Crimeei

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 11 iunie 2021. Pe lauda doctorilor şi mândria Simferopolului, pe alesul ierarh al lui Hristos şi ocrotitorul Mănăstirii Dovra, pe Sfinţitul Luca Doctorul să-l lăudăm cu imnuri duhovniceşti şi cu sfinte cântări, că izvorăşte din belşug darurile vindecărilor.

Sfântul Vartolomeu

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 11 iunie 2021. Sfântul Vartolomeu a fost unul dintre cei doisprezece ucenici ai lui Hristos. Împreună cu Sfântul Apostol Filip şi Mariami, sora acestuia, au fost prezenţi în cetăţile din Siria şi Asia de Sus, vestind învăţătura lui Hristos. Sfântul Filip a fost martirizat de către conducătorul cetăţii, în cetatea Ierapole din Frigia. Mariami a ajuns în Licaonia, iar Sfântul Vartolomeu în Arabia, Persia şi apoi în India, unde a întemeiat mai multe biserici. A ajuns apoi în Armenia, unde i-a botezat pe mulţi, printre care şi pe împăratul armean, Polimie. Dar din porunca fratelui împăratului, Astiagis, a fost prins şi i s-a tăiat capul.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 11 iunie 2021. Creştinii au luat trupul sfântului şi l-au îngropat cu cinste într-un sicriu de plumb. Pentru că la sfintele lui moaşte se săvârşeau multe minuni, păgânii au luat sicriul şi l-au aruncat în mare. Dar apa mării l-a purtat până în Insula Lipara, unde Episcopul Agathon, după o descoperire făcută în vis, a mers şi l-a întâmpinat la marginea mării, apoi l-a luat şi l-a înmormântat cu cinste în biserică. După un timp, sfintele sale moaşte au ajuns la Benevento, iar de acolo, la Roma.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel